Mai întâi se pregătește umplutura. Carnea se spală, se curăță de vițe și pielițe nedorite și se toacă mărunt.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie fin și se călesc ușor în ulei suficient la foc mic.
Se adaugă carnea tocată în tigaia cu ceapă și usturoi și se prepară la foc mic, până ce scade lichidul. Când se răcește carnea, se adaugă: oul, sarea, piperul, făina, pasta de tomate și pătrunjelul tocat. Se amestecă ingredientele și se omogenizează umplutura.
Se amestecă făina cu grisul, se adaugă: ouăle, sarea și apa, puțin câte puțin. Se face un aluat potrivit de moale și pentru definitivarea lui și desprinderea de mâini, se adaugă și uleiul. Când aluatul este gata, se lasă să ”se odihnească” timp de 30 de minute.
După acest interval de timp, se mai frământă aluatul cu puțină făină, se împarte în două bucăți similare și apoi dintr-una se întinde, o foaie cu grosimea de 3-4 mm. Se decupează cerculețe de aluat cu forma specială pentru colțunași, sau cu un pahar.
Se pune un cerculeț pe forma de colțunași înfăinată și pe mijlocul ei, o linguriță de umplutură. Se închide forma pentru colțunași și se presează. Colțunașul format se depune pe planșeta înfăinată, ca să nu se lipească.
Se repetă aceste operațiuni, până ce se epuizează tot aluatul și se formează toți colțunașii.
Se pune o oală cu 4 litri de apă rece și 1 linguriță de sare la fiert. Când apa este fierbinte, se micșorează focul de la aragaz și cu o spumieră umezită se lasă colțunașii în oală, câte 12-16 odată. Se mărește din nou focul la aragaz și colțunașii se fierb 12-15 minute, având grijă să fie întorși pe ambele fețe în timpul fierberii.
Când sunt fierți, colțunașii se scot cu spumiera și se pun într-un vas încăpător, uns în prealabil din abundență cu unt, sau cu ulei.
Colțunașii se stropesc cu ulei/unt și pesmet, imediat ce sunt scoși de la fiert, ca să nu se lipească între ei. Dacă se servesc cu sos, se renunță la pesmet.
Colțunașii se pot servi: cu sos de roșii, cu sos de smântână, cu smântână, cu rondele de ceapă verde, cu unt/ulei și pesmet.