Coltunasi cu carne

Postat de RODIMUR in Porc
1 Iun 2019 | 6050 vizualizari
Coltunasi cu carne

Ne plac mult colțunașii, așa că atunci când ne este poftă, nu mai stau mult pe gânduri și îi fac repede, mai ales că sunt destul de economici și ușor de preparat. Colțunașii cu carne pot constitui atât un fel principal gustos, cât și o cină consistentă. Se servesc la alegere, cu sos  de roșii, dulce sau picant, cu sos de smântână, sau cu smântână pur și simplu, cu unt și pesmet, cu ceapă... Fiecare îi prepară și mănâncă așa cum îi place. Din ingredientele de mai jos am făcut 48 de colțunași, câte 6/porție.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 2 linguri de gris de grâu
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 200 ml de apă
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru umplutură:
  • 500 grame de carne tocată de porc
  • 2 cepe tăiate fin
  • 2-3 căței de usturoi (opțional)
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 1 ou
  • 1 linguriță de făină albă (opțional)
  • 1-2 lingurițe de pastă de tomate (opțional)
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • Pentru servit:
  • sos de roșii / sos de smântână
  • smântână
  • ceapă verde rondele
  • unt / ulei de floarea soarelui
  • pesmet

Mod de preparare

Mai întâi se pregătește umplutura. Carnea se spală, se curăță de vițe și pielițe nedorite și se toacă mărunt.

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie fin și se călesc ușor în ulei suficient la foc mic.

Se adaugă carnea tocată în tigaia cu ceapă și usturoi și se prepară la foc mic, până ce scade lichidul. Când se răcește carnea, se adaugă: oul, sarea, piperul, făina, pasta de tomate și pătrunjelul tocat. Se amestecă ingredientele și se omogenizează umplutura.

Se amestecă făina cu grisul, se adaugă: ouăle, sarea și apa, puțin câte puțin. Se face un aluat potrivit de moale și pentru definitivarea lui și desprinderea de mâini, se adaugă și uleiul. Când aluatul este gata, se lasă să ”se odihnească” timp de 30 de minute.

După acest interval de timp, se mai frământă aluatul cu puțină făină, se împarte în două bucăți similare și apoi dintr-una se întinde, o foaie cu grosimea de 3-4 mm. Se decupează cerculețe de aluat cu forma specială pentru colțunași, sau cu un pahar.

Se pune un cerculeț pe forma de colțunași înfăinată și pe mijlocul ei, o linguriță de umplutură. Se închide forma pentru colțunași și se presează. Colțunașul format se depune pe planșeta înfăinată, ca să nu se lipească. 

Se repetă aceste operațiuni, până ce se epuizează tot aluatul și se formează toți colțunașii.

Se pune o oală cu 4 litri de apă rece și 1 linguriță de sare la fiert. Când apa este fierbinte, se micșorează focul de la aragaz și cu o spumieră umezită se lasă colțunașii în oală, câte 12-16 odată. Se mărește din nou focul la aragaz și colțunașii se fierb 12-15 minute, având grijă să fie întorși pe ambele fețe în timpul fierberii.

Când sunt fierți, colțunașii se scot cu spumiera și se pun într-un vas încăpător, uns în prealabil din abundență cu unt, sau cu ulei.

Colțunașii se stropesc cu ulei/unt și pesmet, imediat ce sunt scoși de la fiert, ca să nu se lipească între ei. Dacă se servesc cu sos, se renunță la pesmet.

Colțunașii se pot servi: cu sos de roșii, cu sos de smântână, cu smântână, cu rondele de ceapă verde, cu unt/ulei și pesmet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coltunasi cu carne" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Retete similare

Aperitiv coltunasi cu carne tocata preparati la cuptor

Postat de merisor67

Aperitiv coltunasi cu carne tocata preparati la cuptor

Pentru aluatul de colțunași, cernem 3/4 din cantitatea de făină într-un vas și o amestecăm cu puțină sare. Facem o adâncitură la mijloc unde punem: gălbenușurile, untul rece...

Citeste continuarea

Aperitiv coltunasi umpluti cu sunca presata si legume mexicane

Postat de merisor67

Aperitiv coltunasi umpluti cu sunca presata si legume mexicane

Pregătim aluatul. Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu puțină sare. Facem o adâncitură la mijloc unde punem: ouăle, untul rece tăiat în cuburi și oțetul....

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.06.2019, 08:10
Cred ca sunt foarte buni . Nu am mai mancat decat cu dulceata Felicitari pentru manopera . Cine mai face azi patura ?
la 01.06.2019, 08:38
Mulțumesc, Mihaela! Nu eram sigură că-ți plac... Păi, cine să facă pătura...? Cine face colțunașii, nu...?!
la 01.06.2019, 09:32
Ce bunatate!
la 01.06.2019, 09:41
la 01.06.2019, 10:23
Mulțumesc frumos, Mimi!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking