Colțunasi de post, cu magiun

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
21 Mar 2018 | 8868 vizualizari
Colțunasi de post, cu magiun

În fiecare post fac măcar o dată colțunași, pentru că ne plac tuturor. De cele mai multe ori, fac colțunași cu cartofi, dar de această dată am făcut colțunași cu magiun cu nuci, la îndemnul unei doamne pe care o stimez în mod deosebit, Navidad. Dacă în Bucovina, sau Transilvania colțunașii se numesc "piroște/piroști", în Moldova li se mai spune și "chiroște". Eu le-am spus de la bun început "colțunași"... Aici pe site, prima rețetă postată a fost de colțunași cu cartofi, oarecum incompletă, pentru că pe vremea aceea nu știam că trebuie să scriu o introducere, TIPS-uri și să adaug mai multe poze (din care, totuși, aveam suficiente și la vremea aceea). (https://www.bucataras.ro/retete/coltunasi-cu-cartofi-82106.html) Este o rețetă economică, de post și care se face repede, pentru că aluatul nu trebuie să stea la dospit, ci se prelucrează imediat ce este gata preparat. Din ingredientele de mai jos am făcut 56 de colțunași, câte 8/porție.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 150 grame de gris de grâu
  • 400 ml apă caldă
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 1 borcan de magiun (cu nuci)
  • Pentru decor:
  • 30 ml de ulei de floarea soarelui
  • sirop de vișine
  • 3-4 linguri de pesmet

Mod de preparare

Făina cernută și aerată se amestecă bine cu grisul și sarea, după care se adaugă apa caldă  puțin câte puțin și se frământă, până ce rezultă un aluat potrivit de moale și elastic.

Se întinde cu sucitorul o foaie de aluat de 3-4 mm grosime, din care se decupează cu o formă specială, cercurile din care se vor face colțunașii. Cine nu are această formă, care prin presare lipește frumos, ondulat, colțunașii, poate decupa aluatul cu un pahar și îi va lipi cu furculița.

Se ia câte un cerc de aluat și se fixează pe forma specială, se pune o linguriță de magiun în mijloc, se pliază forma și se strânge, în așa fel încât să se formeze colțunașul. Se deschide forma, se recuperează colțunașul format și se lasă pe planșeta presărată cu făină, ca să nu se lipească. Se procedează la fel, până ce se termină aluatul.

Se pune o oală cu 4 litri de apă la fiert și 1/2 lingură de sare fină. Când apa fierbe, se iau colțunașii pe o spumieră umezită și se lasă în apă. Colțunașii vor fi lăsați la fiert (câte 8-10 bucăți, nu mai mulți deodată) la foc mediu aproximativ 12-15 minute. Cu spumiera, colțunașii se vor întoarce ușor la fiert, pe ambele fețe.

După ce au fiert, colțunașii se scot cu spumiera și se pun într-un castron. Ca să nu se lipească între ei, se vor stropi cu ulei încăzit puțin, în care s-a rumenit pesmetul. Fiind dulci, se pot decora și cu o lingură de ulei și sirop de vișine.

Se pot mânca imediat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colțunasi de post, cu magiun" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (32)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Naut frecat cu ciuperci in sos de rosii

Postat de rocsi_1612

Naut frecat cu ciuperci in sos de rosii

Curatam ceapa, o tocam marunt. Nautul il scurgem de zeama, dar nu toata. Ciupercile le scurgem de zeama si le spalam. Intr-o tigaie incingem 3 linguri de ulei, punem jumatate din ceapa...

Citeste continuarea

Galbiori cu usturoi si mamaliguta

Postat de autodiag

Galbiori cu usturoi si mamaliguta

Se curata galbiorii de pamant, se spala si se taie in bucati mari. Se pune ulei intr-o cratita, se adauga galbiorii si sarea. Se lasa sa fiarba pana scade zeama, apoi se adauga apa si se lasa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.03.2018, 20:03
prezent!
la 21.03.2018, 20:07
la 21.03.2018, 20:07
Foarte buni!
la 21.03.2018, 20:08
Eu mai bine dau o fuga la Piatra decat sa ma apuc de facut coltunasi!
la 21.03.2018, 20:08
Claudia, de vreme ce ești prima venită, vei fi prima servită (cu excepția soțului, care a mâncat vreo 16!)

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking