Compot de cirese

Postat de vasimur in Sirop / Compot
9 Sep 2022 | 2556 vizualizari
Compot de cirese

Îmi place să mănânc compot, mai ales seara, deoarece este o mâncare foarte ușoară și răcoroasă. Fac deseori compot, din orice fel de fructe am la dispoziție, mere, pere, prune etc. dar cel de vișine, este preferatul meu. De data asta, am primit ceva mai multe cireșe, de la un vecin și m-am gândit să fac câteva sticle de compot, pentru la iarnă. Nu sunt adeptul folosirii conservanților motiv pentru care prefer prepararea prin sterilizare, sau pasteurizare. Prepararea nu durează mult, compoturile rezistă în timp, iar fructele rămân întregi, cărnoase și bune. Dacă doriți un compot mai aromat, atunci puteți pune o păstaie de vanilie și/sau un baton de scorțișoară. În caz contrar, compotul va avea gustul său natural. Din ingredientele de mai jos, au ieșit 9 sticle de compot.

Ingrediente

  • 3 kg de cireșe
  • 750 grame de zahăr tos
  • 2,5 litri de apă
  • 1 păstaie de vanilie (opțional)
  • 1 baton de scorțișoară (opțional)

Mod de preparare

Curățăm cireșele de frunze și de codițe, le spalăm bine în apă rece și le punem apoi într-o strecurătoare ca să se scurgă apa.

Observație: Dacă suspectați că cireșele ar putea conține viermișori, atunci puteți să le lăsați mai mult timp în vasul cu apă rece. Viermii vor ieși la suprafață și îi vom putea înlătura foarte ușor!

Punem zahărul într-o oală încăpătoare și adaugăm și apa. Fierbem siropul, numai atât cât să se dizolve complet zahărul.

Observație: Dacă doriți ca siropul să fie mai aromat, atunci adaugați vanilia și/sau scorțișoara!

Cireșele, scurse bine de apă, le introducem în siropul oprit din fiert, doar 1-2 minute, până ce își schimbă culoarea. Scoatem cireșele cu paleta și le punem într-un vas încăpător. Procedăm la fel, până ce epuizăm întreaga cantitate de fructe.

Observație: Nu punem toate fructele odată, în siropul clocotit, deoarece nu vom putea să le scoatem la timp și riscăm ca ele să crape! Cantități mai mici de fructe, sunt mai ușor de manipulat.

Cât sunt încă calde, punem cireșele în sticle/borcane, turnăm deasupra siropul fierbinte, le închidem ermetic și le depozităm într-un loc ferit, învelite cu pături, ca să se mențină căldura, mai mult timp iar compotul să se sterilizeze/pasteurizeze.

După câteva zile, verificăm cu mâna, dacă siropul s-a răcit și dacă da, atunci scoatem sticlele/borcanele cu compot dintre pături și le depozităm în cămară, sau într-un loc răcoros și întunecat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Compot de cirese" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Compot de cirese mari

Postat de antici_gabytza

Compot de cirese mari

Spalam ciresele si le lasam in apa cca jum de ora. Dupa care le curatam de codite si le lasam la scurs. Spalam borcanele si le lasam la scurs. Dupa care le umplem cu cirese lasand gol gatul...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu branza si fructe

Postat de katty

Desert prajitura cu branza si fructe

Tapetam forma in care vom coace prajitura cu unt si faina. Pornim cuptorul la 170 de grade. Intr-un castron punem oul, praful de sare, zahar, chefirul, esenta de vani;lie si uleiul si mixam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.09.2022, 15:37
Bun!
la 09.09.2022, 16:43
Foarte bun...!
la 09.09.2022, 21:48
la 10.09.2022, 09:25
O sa incerc si eu metoda aceasta. Multumesc!
la 10.09.2022, 11:50
Mulțumesc frumos!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking