Cornata

Postat de Constelatialeu in Bauturi
11 Sep 2015 | 14898 vizualizari
Cornata

Daca Padre a venit cu murata am zis sa contraatac si eu cu o cornata...... Corn sau Cornus mas cum se zice-n latineste... si cam asta am gasit despre el... Fructele sunt comestibile, și au gust astringent când sunt consumate proaspete. De aceea se folosesc mai ales gătite, având o aromă acidă, descrisă ca un amestec de merișoare și vișine; sunt folosite mai ales la producerea gemului, la pregătirea sosurilor, similare sosului de merișoare, fiind curățate de sâmburi și fierte cu zahăr și portocale. Pot fi de asemenea consumate uscate. În Armenia, fructul este folosit la distilarea votcii. În Turcia este consumat cu sare în timpul verii. Unele varietăți din Ucraina, selectate pentru producere de fructe, au fructe de până la 4 cm lungime. Fructele se coc spre sfârșitul verii și seamănă cu fructele coapte de cafea. În România, fructele se folosesc la obținerea de cornată, o băutură alcoolică preparată din coarne fermentate cu zahăr și alcool.

Ingrediente

  • cca 3 kg coarne ( nu de cerb )
  • 1 kg zahar
  • palinca sau alcool de 96 grade ( eu am avut palinca de Maramu )

Mod de preparare

Mai intai admiram cum infloreste cornul Primavara. Are niste flori galbene foarte frumoase. Apoi avem rabdare ca harnica albinuta sa-si faca datoria, adica sa polenizeze, ca sa poata iesi fructele. Sunt la inceput verzi sub forma ovoida, apoi cand se coc capata o culoare rosie spre grena. Dupa ce s-au copt ne apucam de cules, e cam migala, dar exista o solutie salvatoare, asezam sub corn o prelata, apoi scuturam cu putere s acada fructele si dupa aceea le culegem.

Le trecem printr-un jet de apa,cat sa scapam de eventualele impuritati,desi la cat alcool le dam sa suga omoara toate impuritatile. Dupa ce le-am clatit nitel, le punem intr-un bidon de 5 l sau intr-o damigeana, fiecare in ce are.

Apoi adaugam zaharul peste si lasam o saptamana sa se topeasca tot zaharul, avand grija ca din cand in cand sa zdruncinam bine bidonul ca sa amestecam zaharul cu fructele.Cand s-a topit zaharul,umplem bidonul cu palinca, in cazul meu sau cu alcool de 96 grade.

Lasam vreo 3-4 zile cu capacul intredeschis, sa nu avem supriza sa ne bubuie....dupa putem sa inchidem capacul si chiar sa incepem sa bem...e delicioasa cornata, o spun eu care nu sunt fan bauturi alcoolice...adevarul ca mie nici nu-mi trebuie mult sa ma imbat....deci doar am gustat sa ne fie clar....

Daca ti-a placut reteta noastra "Cornata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Milkshake Capsuni Cardamom

Postat de Adi_Caradeanu

Milkshake Capsuni Cardamom

Curatati capsunile de codita I ntroduceti toate ingredientele in blenderul si mixati timp de 45 - 60 secunde 

Citeste continuarea

Zmeurata

Postat de Pungasa_Rogue

Zmeurata

Se spala zmeura, se amesteca cu zaharul si se pune intr-un borcan. Se infileteaza capacul, dar nu de tot. Se lasa asa la loc cald timp de 2-3 zile pana cand zmeura isi lasa suficienta zeama....

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.09.2015, 13:44
Cleme, apăi eu numai cu idei bune vin, chit că voi ziceţi că ideile mele sunt atipice. ) No, eu îi ştiu gustul de când eram mai mic, ca unul care a crescut la ţară, adică ştiu că astringenţa coarnelor este un adevărat medicament. Merge să iei în fiecare zi câte un păhăruţ, preventiv, desigur. )
la 11.09.2015, 13:44
la 11.09.2015, 13:45
Padre nu pentru tine am scris,ca tu le cam stii pe toate....tie poate-ti dau un paharel...
la 11.09.2015, 13:49
Le ştiu, cum nu, că de aia sunt om bătrân. ))
la 11.09.2015, 13:58
Cornata nu am baut dar tare mult imi placeau coarnele cand eram copil

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking