Ingrediente
- 100 g unt
- 250 ml lapte
- 25 g drojdie proaspata
- 75 g zahar
- putina sare
- 1 plic vanilie
- 550 g faina
Pentru uns foaia:
- 50 g unt
- 1 lingura zahar pudra cu vanilie
Pentru uns covrigii:
- 1 galbenus
- 2-3 linguri lapte
Sirop:
- 3 linguri miere
- 100 ml apa
Mod de preparare
Drojdia o amestecam cu 2 linguri de zahar si putin lapte si o lasam 5 minute sa creasca.
Cernem faina intr-un castron si facem o gropita in mijloc in care punem drojdia activata, restul de zahr si lapte si valilia. Incepem sa framanatan iar apoi adaugam untul topit, dar nu fierbinte si sarea. Framantam un aluat elastic si nelipicios.
Acoperim apoi castronul (in cazul meu covata ;) )cu un prosop de bucatarie si lasam la loc caldut si ferit de curenti, pana isi dubleza volumul (~1 ora si jumatate).
Dupa ce a crescut, rasturnam aluatul pe masa de lucru si il framantam putin, pentru a scoate aerul. Impartim aluatul in doua parti si din ficare parte intindem un dreptunghi de ~0,5 cm grosime.
Unul amestecat cu zaharul pudra cu vanilie il impartim in doua parti si ungem astfel fiecare foaie.
Impaturim foaia pe jumatate si taiem fasii late de 2 cm. Fiecare fasie o taiem pe jumatate (pe lungime) lasand un capat netaiat (ca in poza). Rasucim cele doua fasii si formam covrigul.
Asezam covrigii astfel formati in tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem cu galbenus desfacut in 2-3 linguri de lapte.
Dam la cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc frumos deasupra.
Intre timp pregatim siropul. Amestecam mierea cu apa si le punem pe foc, pana se incalzeste putin si se dizolva mierea.
Turnam siropul peste covrigii fierbinti. Daca ii doriti mai insiropati sau mai dulci puteti sa mariti cantitatile.
Sursa
Daca ti-a placut reteta noastra "Covrigi polonezi" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (38)
|