Cozonac cu aluat oparit

Postat de Constelatialeu in Dulciuri
27 Dec 2016 | 3796 vizualizari
Cozonac cu aluat oparit

Mi-a placut reteta postata de Nadia (bucataras Nadyne), treaba sta in felul urmator...mie nu mi-au iesit asa frumosi, ca eu ma incapatanez sa pun multa umplutura....dar sunt foarte buni, am mancat si din aluatul crud, asa de bun este...cu siguranta daca nu plusam cu umplutura imi ieseau mai crescuti si pufosi, n-au ramas nemancati.....

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri + 1 galbenus pentru uns
  • 300 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt gras
  • 50 g drojdie proaspata
  • un varf lingurita cu sare
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja lamaie si clemetine sau portocala
  • Umplutura:
  • 1/2 pahar cu lapte
  • 50 g unt
  • 200 g zahar
  • 2-3 linguri cacao
  • 250 g nucamacinata
  • bucatele de rahat ( optional)
  • stafide( optional)

Mod de preparare

Pregatim ingredientele de seara sa le avem pe toate la aceiasi temperatura. Intr-un castronel amestecam drojdia cu o lingura de zahar si 3-4 linguri de lapte caldut, lasam la crescut 20 min.In alt castron punem 4-5 linguri de faina ( nu foarte pline) din cantitatea de 1 kg de faina, turnam 150 ml lapte clocotit si omogenzam bine, apoi lasam la racit. Punem faina intr-un vas incapator, in mijloc presaram sarea, zaharul, coaja de lamaie si galbenusurile, amestecam in centru, apoi adaugam untul moale, aluatul oparit racit si maiaua, apoi adaugam treptat laptele caldut si incepem sa framantam energic cca 20 min. Lasam la crescut cca 1 ora si 1/2 . 

Umplutura : Punem laptele, zaharul si untul la topit, apoi adaugam nuca macinata amestecata cu cacao.Eu am plusat si cu stafide si rahat, cam multe ce-i drept....

Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 4 bucati egale, fiecare bucata o intindem cu mana pe blatul de lucru, intindem umplutura, rulam si impletim doua cate doua bucatile obtinute, Tapetam cu hartie de copt doua tavi de cozonac si asezam cozonacii obtinuti in tava, lasam sa mai creasca 30 min, apoi ungem cu galbenus de ou diluat cu lapte si presaram zahar brun. Bagam tavile la cuptorul preincalzit la 180 grade cca 40-45 min sau pana trece testul scobitorii si se rumenesc frumos...eu i-am cam bronzat, ca asa e cand te apuci sa faci si altele . N-au iesit ei prea aspectosi dar de gustosi garantez ca tare buni au fost....

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Postat de katty

Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Intr-un castron punem 2 linguri de faina. Turnam peste ea putin lapte clocotit si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.Adaugam si o lingurita de zahar si o lasam sa se racoreasca. Adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.12.2016, 17:03
Deliciosi!
la 27.12.2016, 17:10
Deliciosi fara aspect, adevarul ca astia seamana cu mine, mai zbanghi.....
la 27.12.2016, 17:23
Foarte faini ți-au ieșit! Până nu gust nu mă pronunt m-ai mult Am făcut și eu anul asta panetone. A ieșit frumos, mai ales că l-am făcut cu oua de casa. Dar, consistenta lui nu mă mulțumește. Este pufos, frumos crescut, dar sec, uscat...Mie îmi plac aluaturile mai cleioase, umede...
la 27.12.2016, 17:27
Stiu reteta, o fac si eu, este reteta mea preferata. Raman pufosi destul de mult timp.Cei mai buni!
la 27.12.2016, 17:31
Simonette, nu am obiceiul sa laud prea mult ceea ce fac, ca vorba aia ''pana nu gust nu ma pronunt'', degeaba zic eu cate-n luna si-n stele daca cel care citeste n ua gustat...dar chiar mi s-a parul delicios, mai ales ca mie imi place cald si apoi nu prea-ti mai mananc. dar din asta am tot mancat, parca nu ma saturam....

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking