Ingrediente
- 1 kg faina
- 8 galbenusuri + 1 galbenus pentru uns
- 300 g zahar
- 500 ml lapte
- 200 g unt gras
- 50 g drojdie proaspata
- un varf lingurita cu sare
- 2 pliculete zahar vanilat
- coaja lamaie si clemetine sau portocala
- Umplutura:
- 1/2 pahar cu lapte
- 50 g unt
- 200 g zahar
- 2-3 linguri cacao
- 250 g nucamacinata
- bucatele de rahat ( optional)
- stafide( optional)
Mod de preparare
Pregatim ingredientele de seara sa le avem pe toate la aceiasi temperatura. Intr-un castronel amestecam drojdia cu o lingura de zahar si 3-4 linguri de lapte caldut, lasam la crescut 20 min.In alt castron punem 4-5 linguri de faina ( nu foarte pline) din cantitatea de 1 kg de faina, turnam 150 ml lapte clocotit si omogenzam bine, apoi lasam la racit. Punem faina intr-un vas incapator, in mijloc presaram sarea, zaharul, coaja de lamaie si galbenusurile, amestecam in centru, apoi adaugam untul moale, aluatul oparit racit si maiaua, apoi adaugam treptat laptele caldut si incepem sa framantam energic cca 20 min. Lasam la crescut cca 1 ora si 1/2 .
Umplutura : Punem laptele, zaharul si untul la topit, apoi adaugam nuca macinata amestecata cu cacao.Eu am plusat si cu stafide si rahat, cam multe ce-i drept....
Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 4 bucati egale, fiecare bucata o intindem cu mana pe blatul de lucru, intindem umplutura, rulam si impletim doua cate doua bucatile obtinute, Tapetam cu hartie de copt doua tavi de cozonac si asezam cozonacii obtinuti in tava, lasam sa mai creasca 30 min, apoi ungem cu galbenus de ou diluat cu lapte si presaram zahar brun. Bagam tavile la cuptorul preincalzit la 180 grade cca 40-45 min sau pana trece testul scobitorii si se rumenesc frumos...eu i-am cam bronzat, ca asa e cand te apuci sa faci si altele . N-au iesit ei prea aspectosi dar de gustosi garantez ca tare buni au fost....
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
|