Cozonac cu crema de nuca

Postat de medioto59 in Dulciuri
18 Mai 2015 | 4704 vizualizari
Cozonac cu crema de nuca

Ingrediente

  • 650 g faina
  • 340 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 1 ou
  • 100 g unt topit
  • 34 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru umplutura
  • 300 g nuca macinata
  • 80 g unt
  • 100 ml lapte
  • 125 g zahar
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita cacao
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru uns
  • 1 galbenus
  • 2 linguri cu lapte

Mod de preparare

Pregatim mai intai maiaua. Intr-un bol amestecam drojdia faramitata cu o lingura  de zahar si una de faina. Adaugam circa 1/2 cana de lapte caldut si amestecam.. Lasam la crescut circa 10-15 min sau pana isi dubleaza volumul. Cernem faina printr-o sita cu gauri mici. Punem zaharul si zaharul vanilat in laptele caldut(nu fierbinte!!!) si amestecam pana la dizolvare. Batem bine oul cu un praf de sare. Peste faina cernuta punem maiaua,apoi oul batut si coaja rasa de lamaie. Turnam laptele putin cate putin,apoi esenta de rom  si framantam. Untul il topim si apoi il lasam la racit. Adaugam treptat untul si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si il dam la cald pana cand acesta isi dubleaza volumul(circa 1 ora).
In acest timp ne ocupam de umplutura.
Punem untul la topit apoi adaugam laptele si lasam sa dea in clocot.
Luam de pe foc si lasam la racit.
Intr-un bol mai mare amestecam nucile,zaharul,zaharul vanilat, scortisoara si cacao.
Turnam amestecul de lapte cu unt racit si amestecam pentru o buna omogenizare.
Batem bine galbenusul si il incorporam in amestec.
Cand aluatul este gata il punem pe masa de lucru unsa cu ulei.
Impartim aluatul in patru parti cat de cat egale.
Intindem 4 foi dreptunghiulare ,groase de circa 0,5 cm si lungi in functie de forma in care urmeaza sa coacem cozonacul.
Impartim umplutura cu care urmeaza sa umplem cozonacul tot in patru.
Punem pe fiecare bucata de aluat cate o portie de umplutura.
Rulam.
Se formeaza 4 suluri pe care le impletim doua cate doua.
Tapetam 2 tavi cu hartie de copt si asezam in fiecare cate un cozanacel.
Se lasa la crescut,la cald si acoperiti cu un prosop de bucatarie circa 30 min.
Batem galbenusul cu laptele si ungem cozanaceii. Se da la cuptorul preincalzit circa 45-50 min. la 180 grade(trebuie sa treaca testul scobitorii si sa fie frumos rumeniti)
Dupa ce s-au copt se scot din cuptor ,se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit.
Se scot din tava si se feliaza.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu crema de nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate

Postat de rocsi_1612

Desert cozonac coronita cu crema de nuca si fructe uscate

Aluatul: Laptele il puneti intr-o craticioara pe foc, pana devine caldut. Untul sa fie moale, de la temperatura camerei. Cerneti faina intr-un bol. Adaugati sarea, zaharul brut, drojdia si...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu ciocolata si nuca

Postat de CameliaComan

Desert cozonac cu ciocolata si nuca

Punem drojdia intr-un bol mai mare. Adaugam o lingura de zahar si putin lapte cald. Amestecam cu un tel. Adaugam si o lingura de faina. Amestecam usor. La nevoie mai adaugam putin lapte. Lasam sa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.05.2015, 15:20
bun bun
la 18.05.2015, 15:22
multu,Motanel!
la 18.05.2015, 15:26
E vechi? sau vin sa mananc?
la 18.05.2015, 15:34
Cu o cana de lapte e tare bun! Mmmm...
la 18.05.2015, 15:37
Ce bine arată cozonacul tău!

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking