Cozonac cu dragoste

Postat de crinined in Dulciuri
13 Iul 2014 | 2272 vizualizari
Cozonac cu dragoste

Reteta delicioasa de cozonac , traditional romanesc perfect pentru orice sarbatoare.

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 50 gr drojdie
  • 300 gr zahar
  • 7 oua
  • 300 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura smantana
  • cate o fiola de esenta dr Oetker de vanilie, rom, lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • o lingurita rasa de sare.

Mod de preparare

Maia

Lichefiem  50 gr  drojdie proaspata cu putin zahar tos, adaugam 100 ml  lapte caldut, 100 gr faina, amestecam,  presaram faina peste maia si o lasam sa dospeasca.

Aluat

Amestecam, intr-un castron, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si laptele in care am dizlovat  zaharul ramas.  Le punem peste faina bine cernuta, impreuna cu maiaua si amestecam totul foarte bine. Nu necesita mult framantat. Urmeaza impaturatul aluatului cu grasimea, calduta, care este foarte important.

Preparam un amestec din 100 gr  unt topit si 100 ml ulei, din care adaugam cate putin si impaturam aluatul, fara sa framantam , pana cand este incorporata intreaga cantitate de grasime. Nu va absorbi toata grasimea de la primele impaturiri. Repetam operatiunea de impaturire din 15 in 15 minute.

Lasam aluatul sa dospeasca la loc cald.

Umplutura

Mixam  4 albusuri, pana devin spuma tare, 5 linguri zahar, apoi adaugam macul macinat, fiert in putin lapte si zahar, pana devine o pasta groasa, racita.

Impartim aluatul in doua parti egale, intindem  fiecare bucata de aluat, punem  umplutura cu mac si rulam.

Fiecare cozonac, astfel  rulat, il asezam in propria lui tava, tapetata cu hartia de  copt, il ungem cu ou batut, presaram zahar brun sau tos si se lasa la dospit.

Pentru a ramane rumen, frumos, se pune o  hartie de copt si peste cozonac.

Pregatim cuptorul, punem o tava cu apa care sa faca aburi, pe cand punem cozonacii la copt. Lasam tava cu apa, producatoare de aburi, sub cozonaci, 25 minute, dupa care o scoatem foarte repede, sa nu deranjam cozonacii in procesul lor  de coacere.

Hartia de copt, de peste cozonac,  se scoate abia dupa 50 minute, cand este aproape gata, copt. Il mai lasam la copt 5 sau 10 minute, depinde de cuptor.

Cand scoatem cozonacul din cuptor, il mai lasam putin in tava culcata pe o parte, apoi pe cealalta parte, pentru a ramane pufos, nu mai mult de 7  minute pentru a nu se umezi.

Pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu dragoste" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (1)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cozonac cu rahat colorat

Postat de mamaieelena

Cozonac cu rahat colorat

Faina se cerne intr-un lighean de plastic, drojdia se desface in 100 ml lapte caldut, ouale se bat bine cu sarea. Restul de lapte se pune la fiert sa se incalzeasca un pic mai mult si se poate...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.07.2014, 16:35

Vezi toate comentariile (1)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking