Cozonac cu nuca si ciocolata

Postat de scortisoara in Dulciuri
4 Mai 2013 | 6434 vizualizari
Cozonac cu nuca si ciocolata

Aluatul asta e cel mai bun aluat dospit dulce pe care l-am facut vreodata. E o pufosenie si poate fi folosit la mai multe produse de patiserie. Merita incercat! :)

Ingrediente

  • Aluat: (pentru 2 cozonaci) Toate ingredientele la temperatura camerei!!!
  • 1 kg faina
  • 4 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 200ml ulei sau unt
  • 50g drojdie
  • 6 linguri de zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • o lamaie
  • Crema:
  • 4 albusuri
  • nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • o cana de zahar

Mod de preparare

Se cerne faina pentru a se aerisi.

Intr-un castronel se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putin lapte caldut. Deasupra se prepara putina faina si se lasa la caldura pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.

Galbenusurile se separa cu sare fina si se lasa deoparte 10 minute, pentru a obtine o culoare galbena mai intensa. Apoi se adauga zaharul, vanilia si se bat pana cand isi maresc volumul. Se adauga apoi si coaja de lamaie.

Intr-un castron mai mare se amesteca plamada (drojdia) cu galbenusurile si faina. Framantarea manula a aluatului dureaza intre 30 si 40 de minute. In acest timp se adauga laptele cald ramas si uleiul cald sau untul topit. Aluatul este gata cand este omogen, bine legat si se dezlipeste usor de pe maini si peretii castronului. 

Se aduna aluatul in mijlocul castronului, se presara cu putin faina si se acopera cu un servet gros. Castronul se pune intr-un loc bine incalzit, fara curenti de aer si se lasa la dospit pana isi mareste de 2-3 ori volumul, aproximativ 2 ore.

Crema:

Batem spuma albusurile cu un praf de sare si adaugam treptat cana de zahar pana obtinem o spuma tare. Se incorporeaza treptat cele 2 linguri de cacao si nuca, pana obtinem un amestec omogen.

Dupa ce aluatul a crescut, taiem o bucata cam cat un grapefruit si il intindem pe masa unsa cu ulei. Punem 3 linguri de crema si rulam. La fel facem cu a doua bucata. Impletim cele 2 parti si le punem in tava unsa cu ulei.

Lasam la crescut aproximativ 20 de minute, la cald, il ungem cu ou batut cu lapte si il dam in cuptorul preincalzit.

Pentru a iesi aluatul mai pufos, punem sub cozonac o tava cu apa. Atentie! tava cozonacului sa nu fie in tava cu apa!

Primele 15 minute nu deschidem cuptorul. Se coace aproximativ o ora la foc mediu.

Din tava se scoate cand s-a racit.

Sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonac cu untura in aluat

Postat de merisor67

Desert cozonac cu untura in aluat

Ca la orice aluat de cozonac, toate ingredientele trebuie ținute la temperatura camerei, cam cu 1-2 ore înainte de a le folosi. Făina se cerne de două ori pentru a o aera. La mijlocul...

Citeste continuarea

Desert cornuri cu rahat si ciocolata

Postat de lucy2002

Desert cornuri cu rahat si ciocolata

Cernem faina intr-un bol. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem drojdia cu doua linguri de zahar.( lasam 10 minute sa se activeze) Ouale le batem bine cu sare (2 lingurite de sare)...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.05.2013, 19:53
Superb arata!
la 04.05.2013, 19:53
Paste fericit!
la 04.05.2013, 20:05
Multumesc Ruxy! Paste fericit si tiee!!
la 04.05.2013, 20:10
la 04.05.2013, 21:10
Arata super Paste fericit

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking