Cozonac fara framantare sau cu framantare redusa

Postat de Sim0naWorld in Dulciuri
6 Apr 2015 | 22375 vizualizari
Cozonac fara framantare sau cu framantare redusa

Inspiratie: http://saffronanddates.blogspot.ro/2013/12/cozonac-fara-framantare_24.html

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg faina + cca 100 g
  • 500 ml lapte
  • 350 g zahar
  • 50 g drojdie proaspata
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri unt topit caldut
  • 3 linguri smantana
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingurita sare
  • coaja de la o portocala
  • esenta vanilie
  • Umplutura:
  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • 40 g cacao
  • 200 g nuca macinata
  • 100 g stafide
  • sare
  • cateva picaturi suc de portocale
  • esenta de rom
  • 1 ou + 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina am cernut-o de doua ori. Stafidele le-am pus in apa calduta cu esenta de rom. Intr-un bol am sfaramat drojdia, am amestecat-o cu zaharul, 4 linguri de lapte caldut si 2 linguri faina, si am lasat sa creasca vre-o 15 minute. 

Am pus la incalzit pe foc restul de lapte, zaharul, sarea, coaja de la portocala (din lipsa de lamaie) si esenta de vanilie, si am lasat pana s-a topit zaharul. Am lasat la racit, cat sa devina caldut. Peste faina am pus laptele caldut, galbenusurile, drojdia crescuta si smantana, si am framantat un aluat bine legat. In cazul meu am mai adaugat cca 50-70 g faina. Treptat am incorporat uleiul si untul topit, framantand aluatul pana a devenit elastic. La final am presarat un praf de faina, am acoperit vasul cu folie alimentara si un prosop curat, si am pus vasul la crescut pentru cca 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curent.

Intre timp am pregatit umplutura: am mixat albusurile spuma cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute, am pus cateva picaturi de zeama la portocala si zaharul, continuand mixarea pana la topirea zaharului. Cu o paleta am incorporat cacaoa si nucile macinate.

Aluatul crescut l-am pus pe planseta, l-am impartit – in cazul meu in 3, folosind 3 tavi de marimi diferite. 

Am intins fiecare bucata de aluat, pe care am intins din compozitia de umplutura, am presarat stafidele scurse bine, si am rulat. 

Am procedat la fel si cu celelalte bucati, si am asezat cozonacii in tavile unse cu ulei si tapetate cu faina.

Am lasat la crescut cca 30 minute, apoi i-am uns cu ou batut si amestecat cu 1 plic de zahar vanilat, apoi i-am dat la copt in cuptorul preincalzit, pentru cca 45 minute, intorcand cozonacii de cel putin odata.

Va invit la un cozonac absolut delicios!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare sau cu framantare redusa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (35)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Cozonac cu rahat si nuca

Postat de Creatsa

Cozonac cu rahat si nuca

Intr-un vas mare punem 50 g faina apoi adaugam laptele oparit si omogenizam bine compozitia sa nu ramana cocoloase. Drojdia proaspata o amestecam cu 2 lingurite de zahar pana se lichefiaza....

Citeste continuarea

Gogosi pufoase

Postat de ralu_ca

Gogosi pufoase

Intr-un vas am pus drojdia, 1 lg zahar si putin lapte, am amestecat si am lasat la loc cald la dospit ( approx 40 min ). Faina am cernut-o intr-un lighean, am facut o adancitura in care am pus...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.04.2015, 22:21
ce frumosi ti-au iesit!
la 06.04.2015, 22:21
bun bun
la 06.04.2015, 22:21
Ce pofta imi este de cozonac! Abia astept sa fac si eu
la 06.04.2015, 22:24
ce frumos arata
la 06.04.2015, 22:26
Arata foarte bine!

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking