Cozonac fara framantare sau cu framantare redusa

Postat de Sim0naWorld in Dulciuri
6 Apr 2015 | 22413 vizualizari
Cozonac fara framantare sau cu framantare redusa

Inspiratie: http://saffronanddates.blogspot.ro/2013/12/cozonac-fara-framantare_24.html

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg faina + cca 100 g
  • 500 ml lapte
  • 350 g zahar
  • 50 g drojdie proaspata
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri unt topit caldut
  • 3 linguri smantana
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingurita sare
  • coaja de la o portocala
  • esenta vanilie
  • Umplutura:
  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • 40 g cacao
  • 200 g nuca macinata
  • 100 g stafide
  • sare
  • cateva picaturi suc de portocale
  • esenta de rom
  • 1 ou + 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina am cernut-o de doua ori. Stafidele le-am pus in apa calduta cu esenta de rom. Intr-un bol am sfaramat drojdia, am amestecat-o cu zaharul, 4 linguri de lapte caldut si 2 linguri faina, si am lasat sa creasca vre-o 15 minute. 

Am pus la incalzit pe foc restul de lapte, zaharul, sarea, coaja de la portocala (din lipsa de lamaie) si esenta de vanilie, si am lasat pana s-a topit zaharul. Am lasat la racit, cat sa devina caldut. Peste faina am pus laptele caldut, galbenusurile, drojdia crescuta si smantana, si am framantat un aluat bine legat. In cazul meu am mai adaugat cca 50-70 g faina. Treptat am incorporat uleiul si untul topit, framantand aluatul pana a devenit elastic. La final am presarat un praf de faina, am acoperit vasul cu folie alimentara si un prosop curat, si am pus vasul la crescut pentru cca 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curent.

Intre timp am pregatit umplutura: am mixat albusurile spuma cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute, am pus cateva picaturi de zeama la portocala si zaharul, continuand mixarea pana la topirea zaharului. Cu o paleta am incorporat cacaoa si nucile macinate.

Aluatul crescut l-am pus pe planseta, l-am impartit – in cazul meu in 3, folosind 3 tavi de marimi diferite. 

Am intins fiecare bucata de aluat, pe care am intins din compozitia de umplutura, am presarat stafidele scurse bine, si am rulat. 

Am procedat la fel si cu celelalte bucati, si am asezat cozonacii in tavile unse cu ulei si tapetate cu faina.

Am lasat la crescut cca 30 minute, apoi i-am uns cu ou batut si amestecat cu 1 plic de zahar vanilat, apoi i-am dat la copt in cuptorul preincalzit, pentru cca 45 minute, intorcand cozonacii de cel putin odata.

Va invit la un cozonac absolut delicios!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare sau cu framantare redusa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (35)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Nuci umplute

Postat de diaconta

Nuci umplute

Pentru cojile de nuci am mixat ouale cu zaharul,am adaugat apoi cate o lingura de lapte si de ulei,sarea,amoniacul stins cu zeama de lamâie,vanilia si faina. Am adaugat faina pâna...

Citeste continuarea

Pariziene cu nutella

Postat de Sim0naWorld

Pariziene cu nutella

Faina am cernut-o intr-un castron. Drojdia am frecat-o cu 2 linguri de zahar, putin lapte caldut si 2 linguri faina, iar amestecul l-am pus in mijlocul fainii. Am lasat la crescut cca 15-20...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.04.2015, 22:21
ce frumosi ti-au iesit!
la 06.04.2015, 22:21
bun bun
la 06.04.2015, 22:21
Ce pofta imi este de cozonac! Abia astept sa fac si eu
la 06.04.2015, 22:24
ce frumos arata
la 06.04.2015, 22:26
Arata foarte bine!

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking