Cozonac fara ou

Postat de marianascarlat in Dulciuri
21 Apr 2013 | 7358 vizualizari
Cozonac fara ou

Cozonacul este dulcele meu preferat. Mai ales daca e moldovenesc, cu umplutura suficienta si diversificata. Dar de cand ma stiu imi face rau. Nu stau prea bine cu functionarea vezicii biliare. Este cam lenesa si de aceea intotdeauna insotesc o felie de cozonac cu o pastila de colebil. Am descoperit un cozonac cu care ma impac. Dupa ce am mancat din el, mai mult de o felie, n-am avut nevoie de colebil. Cozonacul asta se framanta si se dospeste in masina de facut paine.

Ingrediente

  • Lapte: 250 ml
  • Miere: 5 LG
  • Sare: 1/2 lg
  • Zahar vanilat: 2 pliculete
  • Unt: 150 gr
  • Esenta de rom: 1 fiola mica.
  • Faina: 500 gr
  • Drojdie: 1 pachetel de drojdie instant Dr. Oetker
  • Umplutura:
  • 100 ml lapte
  • 200 gr nuca macinata
  • 100 gr zahar
  • Rahat taiat cubulete
  • Stafide
  • 2 linguri de cacao

Mod de preparare

Ingredientele se pun in masina de facut paine in ordinea in care le-am scris eu mai sus. In instructiunile de folosire ale masinii mele de facut paine scrie ca drojdia nu trebuie sa intre in contact cu ingredientele lichide, deci se pune peste faina. Se foloseste programul de framantat si dospit.

Intre timp se pregateste umplutura. Se pune laptele pe foc, se adauga nuca macinata, rahatul, stafidele spalate si lasate la inmuiat in esenta de rom, zaharul si cele doua linguri de cacao. Se amesteca continuu pana ce se dizolva zaharul si toata compozitia fierbe putin si se ingroasa. Se lasa la racit.

Dupa ce se termina programul de framantat si dospit, se scoate coca din recipientul masinii si se pune pe masa infainata. Se imparte in 4 parti aproximativ egale. Se ia cate o bucata de coca, se intinde pe masa de lucru in forma dreptunghiulara si se unge cu 1/4 din umplutura. Se ruleaza ca un sul. Se mai face un sul asemanator care se impleteste cu celalalt si se aseaza astfel intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se procedeaza la fel cu celelalte doua bucati de coca, apoi cele doua tavi se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut la loc ferit de curent si calduros, cam o ora. Se ung cu lapte si se baga la cuptorul incins din timp la 180 de grade.

Un sfert de ora nu se deschide usa cuptorului. Eu cam dupa 1/2 ora ridic tavile mai sus in cuptor ca sa se rumeneasca cozonacul frumos si deasupra si sa nu se arda dedesubt. Dupa ce trec 45 minute se controleaza cu scobitoarea daca cozonacul este copt. Se scoate din cuptor si se acopera cu un stergar si se lasa un sfert de ora sa se raceasca in forma, apoi se scot cu grija, se aseaza pe un gratar si se acopera la loc cu stergarul pana se racesc.

Cozonacul acesta nu este nici foarte dulce. Daca dorim sa fie mai dulce punem mai multa miere si un pic mai putin lapte.

Este foarte bun si vi-l recomand cu cea mai mare placere!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara ou" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Postat de ela

Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Lasam la temperatura camerei cu cateva ore inainte ouale, drojdia, faina. Stafidele cu esenta de rom si cu apa calda le lasam la inmuiat din timp, apoi le scoatem si le stoarcem. Pregatim...

Citeste continuarea

Desert tort cu crema de fructe si piscoturi cu cacao

Postat de merisor67

Desert tort cu crema de fructe si piscoturi cu cacao

Pregătim crema de fructe. Punem frișca lichidă la încălzit, într-un vas, la foc mic. Nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere, ci doar atât cât să suporte...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.04.2013, 18:38
o bunatate, interesanta reteta
la 21.04.2013, 19:01
Arata foarte bine!Este o reteta pentru cei cu intoleranta la ou.
la 21.04.2013, 19:08
Chiar arata tare bineeee
la 21.04.2013, 19:14
la 21.04.2013, 19:33

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking