Cozonac floare cu nuci

Postat de katty in Dulciuri
17 Dec 2015 | 2969 vizualizari
Cozonac floare cu nuci

Cum in curand o sa vina Mos Craciun musai  sa il asteptam cu bunatati, asa ca facem repetitie sa nu il dezamagim, ca nu ne mai lasa nimic sub brad.

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 4 oua + 1 pentru uns
  • 125 g unt
  • 150 g zahar + 3 linguri
  • coaja de lamaie si portocala rasa
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 250 ml lapte caldut
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura cacao
  • rom
  • nuca macinata(aprox 200 g sau mai mult)

Mod de preparare

 

Intr-un castron adanc cernem faina. Separam albusurile de galbenusuri. Frecam galbenusurile cu sarea si zaharul(150 gr ), apoi adaugam coaja de lamaie si portocala rasa. Separam clocotim laptele.Intr-un castron punem 2-3 linguri faina si turnam lapte clocotit peste ea amestecand intruna sa nu se faca cocoloase.

Lasam faina oparita sa se raceasca(trebuie sa fie doar calduta) si adaugam drojdia si 1 lingurita zahar. Omogenizam bine sa nu ramana cocoloase de drojdie si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul. In mijlocul castronului cu faina facem o adancitura in care punem  maiaua, ouale frecate cu zaharul si restul laptelui racit cat sa putem tine mana in el. Framantam bine  aluatul pana se desprinde de pe  peretii vasului.

Topim untul, apoi il racim la temperatura camerei. Adaugam untul si framantam aluatul pana untul este incorporat. Acoperim  vasul cu un prosop curat si il lasam la cald pana isi dubleaza volumul. Amestecam doua din albusurile ramase cu nuca macinata, zahar, rom  si cacao. Cu ajutorul unui sucitor intindem aluatul de cozonac sub forma de dreptunghi. Ungem aluatul cu amestecul de nuca si il rulam. Taiem bucati de aceeasi marime din rulou si le asezam intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Lasam forma la cald sa creasca din nou. Batem oul ramas cu 1 lingura lapte si ungem cozonacul. Dam forma la cuptorul preincalzit, la temperatura medie pana  este copt si rumenit frumos. Scoatem cozonacul si il lasam sa se raceasca inainte de a-l servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare cu nuci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert cozonac floare cu nuci

Postat de Oana

Desert cozonac floare cu nuci

Poti framanta aluatul de cozonac cu mana sau cu ajutorul unui robot de bucatarie. Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 2 linguri de zahar si 2 de faina si las-o sa se odihneasca 10...

Citeste continuarea

Cozonac floare cu nuci crocante

Postat de Bucataras

Cozonac floare cu nuci crocante

Poti framanta aluatul de cozonac cu mana sau cu ajutorul unui robot de bucatarie. Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 2 linguri de zahar si 2 de faina si las-o sa se odihneasca 10...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.12.2015, 10:30
bun bun
la 17.12.2015, 11:03
Super
la 17.12.2015, 11:12
Te-ai pregatit serios pentru Mos! Speram sa faca fata la atatea dulcegarii!
la 17.12.2015, 11:16
Super bun!
la 17.12.2015, 12:05
Mikisor, asta-i doar antrenamentul ca sa imi intru in mana.

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking