Cozonac minunat cu cocos si mandarine

Postat de Angelica in Dulciuri
28 Dec 2014 | 2934 vizualizari
Cozonac minunat cu cocos si mandarine

Simplu, scurt si la obiect:un cozonac minunat!!!! Si nu unul oarecare ci unul umplut cu nuca de cocos, bezea, stafide, nuca si inmiresmat cu glazura de mandarine. Enjoy!

Ingrediente

Aluat:

  • 1 kg. faina
  • 2 oua
  • drojdie cat o juca (25 gr.)
  • 550 ml. lapte
  • 200 ml. ulei
  • 4 linguri de zahar
  • 60 gr.cacaua neagra
  • 1 praf de copt
  • 1 praf de sare

Umplutura:

  • 2 albusuri
  • 200 gr.zahar praf
  • 200 gr. nuca de cocos
  • 100 gr. stafide
  • 100 gr. nuca
  • coaja rasa de la 2 mandarine
  • zeama de la 2 madarine
  • inca 5 linguri de zahar, pentru glazura

Mod de preparare

Pentru inceput tapetam doua tavi de cozonac cu hartie cerata.Le punem deoparte.

*Acum incepem sa ne pregatim aluatul: 

1.Punem faina cernuta si un praf de sare intr-un castron mare si incapator.Amestecam usor cu un tel.
2.Laptele il punem intr-o craticioara pe foc la incalzit, dar nu il infierbantam.
3.Cand este caldut, punem zaharul, drojdia, praful de copt, cacaua si amestecam pana la dizolvarea completa.
4.Ouale le batem bine cu o furculita intr-un castronel.
5.Adaugam la ingredientele uscate laptele, uleiul, ouale si incepem sa framantam cu mana pana obtinem un aluat potrivit de moale, pufos si elastic.
6.Acoperim castronul cu un prosop si il lasam la dospit intr-un loc cald pentru 50 de minute, sau chiar o ora.

Intre timp pregatim umplutura asa:
1.Tocam nuca grosier si o punem la prajit intr-o tigaie.Cand este rumenita luam cratita deoparte si o lasam sa se raceasca.
2.Albusurile le batem bine pana sunt spuma.Adaugam in prize zaharul si continuam mixarea pana acesta este bine topit.
3.Amestecam intr-o cratita zeama de la mandarine impreuna cu coaja.Punem cratita pe foc impreuna cu 1 lingura de zahar si lasam sa fiarba 1-2 minute.
4.Luam apoi de pe foc si adaugam stafidele.Le lasam la inmuiat 10-15 minute, dupa care le stoarcem bine cu mana.Zeama o pastram.
5.Cand aluatul a dospit il impartim in doua bucati.
6.Pudram masa lejer cu faina si cu o merdenea incepem sa intindem o foaie mare de aluat.Rotim si dezlipim constant foaia de pe masa de lucru.Trebuie sa ne rezulte o foaie uriasa si fooooarte subtire, atat de subtire incat daca punem o revista sub ea sa se vada scrisul.
7.Cand am terminat de intins foaia, punem bezeaua si o intindem uniform pe toata suprafata.
8.Presaram apoi deasupra nuca de cocos, stafidele si nuca prajita.
9.Incepem sa rulam cu grija si atentie.
10.Trebuie sa ne rezulte un sul foarte lung cam de 1 metru si subtire, cam 4-5 cm.diametru.
Cand am terminat de rulat, ne fixam marimea tavii de cozonac si incepem sa impaturam sulul -serpuim-indoim...(sau cum vreti voi sa-i ziceti) in sus si in jos.
11.Cand este gata, luam cu grija cozonacul rezultat si il asezam in tava pregatita anterior.Trebuie sa arate in final la dimensiune ca si un cozonac normal, dar cu un aspect mai ingramadit sa-i zic asa, adica din mai multe bucati.
12.Procedam la fel si cu a doua bucata de aluat.
13.Cand am terminat de asezat cozonacii in tavi, dam tavile la cuptor, la foc mediu pentru 40-45 de minute sau pana acestia sunt rumeni si bine patrunsi.

Cat timp stau cozonacii la cuptor, pregatim glazura de mandarine asa:
1.Punem din nou pe foc craticioara cu zeama de mandarine in care am inmuiat stafidele.
2.Mai adaugam 3-4 linguri de zahar si o lasam sa fiarba la foc mic pana compozitia incepe sa se lege si seamana cu un sirop.Cand are aspectul vascos precizat, luam cratita deoparte si lasam sa se raceasca.
3.Cand sunt gata cozonacii, scoatem tavile din cuptor si le lasam sa se tempereze.
4.Scoatem cozonacii minunati din tava si ii pensulam pe toata suprafata cu glazura de mandarine.
5.In acest moment cozonacii minunati sunt gata de servit.

Pofta mare si aromata va doresc! Sarbatori fericite!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac minunat cu cocos si mandarine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Budinca bicolora

Postat de Pungasa_Rogue

Budinca bicolora

Pentru budinca de vanilie se pune intr-un vas amidonul si se dilueaza cu putin lapte. Se adauga restul ingredientelor si se amesteca. La fel se pregateste si budinca de cacao (cu ingredientele...

Citeste continuarea

Desert strudel de mere

Postat de Ina

Desert strudel de mere

Lasam aluatul la temperatura camerei,sa se decongeleze.  Curatam merele de coaja, indepartam cotorul si le dam pe razatoarea mare. Stropim merele rase cu zeama de lamaie, adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.12.2014, 12:35
Am intrat azi si pe blog si l-am vazut pe cel cu caramel si nuca
Tu faci umplutura cu cozonac, nu cozonac cu umplutura
la 28.12.2014, 12:40
la 28.12.2014, 12:55
@}:-
la 28.12.2014, 12:57
superb
la 28.12.2014, 13:23
ce frumos e

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking