Cozonac moldo-ardelenesc

Postat de daniela in Prajituri
20 Apr 2011 | 49230 vizualizari
Cozonac moldo-ardelenesc

Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele. Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avind cuptorul mare, intra toti deodata

Ingrediente

  • 1 kg faina alba de calitate superioara 
  • 200 g zahar tos
  • 8 galbenusuri
  • 200 g unt
  • 1 lingurita rasa sare fina coaja de la o lamiie si o portocala
  • 2 pliculete zahar vanilat 
  • esenta de vanilie si rom 
  • 330 ml lapte
  • 160 ml lapte batut
  • 60 g drojdie proaspata
  • 50 ml ulei  
  • zahar brun pentru presarat  deasupra 

Mod de preparare

De seara  pregatesc ingredientele  si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei : 

100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pina se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .  Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cind este aproape rece. Maiaua se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute .

Galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce, untul topit dar rece, coaja de lamiie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender citeva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de citeva ori. Se amesteca bine si se framinta fie manual fie in masina de piine .

In masina de piine se pune pe framintat si se lasa 1 ora, dupa care se scoate se amesteca stafidele, se pun cei 50 ml de ulei si se mai impatura o data aluatul, prin bataie cu dosul palmei, pina incorporeaza tot uleiul si se mai lasa la crescut circa 15 minute.Aluatul se lucreaza pe blatul uns cu ulei, nu cu faina si de regula eu fac cozonacul impletit, chiar daca e umplut, fac suluri mici si le impletesc in 3.

Tava o tapetez cu hirtie, pun cozonacul, il ung cu ou , si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza)  cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa . Nu deschid usa cuptorului 25 minute, dupa asta il mai ung cu ou o data, acum presar  si zahar brun a si il las in total 60 minute la copt .  Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pina ce se raceste .

Daca sint inalti cozonacii, atunci ii  asezam pe o parte,  ca sa nu se turteasca .

Anul trecut a fost un an deosebit pentru mine, la Pasti am facut 16 cozonaci si 4 pascute. Anul acesta voi face doar 4 cozonaci si  2 pascute.  Miine voi coace si voi pune pozele proaspete  de anul acesta dar reteta este aceeasi!

Postez aceasta reteta pentru cei care vor sa coaca deja miine si vor sa se inspire (mai ales copiii mei care nu sint in tara )  dar si pentru ca vreau sa impartasesc din  experienta mea de moldo-ardeleanca !

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac moldo-ardelenesc" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Prajitura cu foi si doua creme

Postat de merisor67

Prajitura cu foi si doua creme

Pentru foi, punem zaharul la caramelizat intr-o craticioara la foc mic si mestecam in el sa nu se arda. Punem si apa la incalzit, iar cand zaharul s-a diluat, adaugam apa fierbinte si...

Citeste continuarea

desert cheesecake simplu, cu lamaie ( fara coacere )

Postat de Ina

desert cheesecake simplu, cu lamaie ( fara coacere )

Am maruntit biscuitii in robot, am adaugat zaharul, esenta de migdale si untul topit si am mixat pana la omogenizare.  Am rasturnat amestecul de biscuiti in tava cu inel detasabil...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.04.2011, 09:59
Bine ai venit Daniela!

Frumosi cozonaci!
la 20.04.2011, 10:07
frunza verde de dovleac,vreu si eu un cozonac tare frumosi sint bun venit in gashca noastra vesela
la 20.04.2011, 10:23
Bun venit!

Minunati cozonacii!
la 20.04.2011, 10:29
bun venit arata fenomenal
la 20.04.2011, 10:38
bun venit!!pe masa aia vad niste bunatati care arata minunat

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking