Cozonaci moldovenesti

Postat de andreea91 in Dulciuri
28 Dec 2014 | 3458 vizualizari
Cozonaci moldovenesti

Pe masa de Craciun nu puteau lipsi cozonacii ! Si cum sunt din Iasi le-am dat acest nume !

Ingrediente

  • 1 kg si 400 g faina
  • 1 cub jumatate drojdie
  • 250 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita jumate sare
  • coaja la o lamaie coaja la o portocala
  • 250 ml apa minerala sau lapte
  • 250 ml apa minerala pt drojdie
  • ulei
  • Umplutura:
  • miez nuca macinat
  • zahar-depinde cat il vrem de dulce.
  • 5 albusuri
  • stafide
  • cacao
  • apa minerala.
  • zahar de presarat
  • doua galbenusuri pt uns cozonacii
  • o cana ulei
  • 2 esente vanilie
  • rahat diverse culori

Mod de preparare

Intr-un bol  unde vom framanta aluatul cernem faina si facem o gaura pe mijloc.

Intr-un vas batem cele 5 galbenusuri cu zaharul, adaugam apa minerala, coaja de lamaie si de portocala, sarea. Le  bat bine si le lasam pe foc sa se incalzasca putin, foarte putin.

Incalzim  apa minerala pt drojdie si o dizolvam iar apoi o punem in  gaura facuta la faina si incepem sa framantam. O data incorporata drojdia in faina adaugam si compozitia cu galbenusuri si incepem sa framantam bine. Mie mi-a mai trebuit apa minerala, asa ca am mai adaugat putin. Am adaugat putin cate putin din ulei pana am obtinut un aluat lucios si pufos. Il las la dospit pentru o ora, dupa care il iau iar la framantat unde imi ung mainile cu ulei si il mai framant vreo 10 minute, dupa care il mai las iar la dospit 1 ora.

Intre  timp am pregatit umplutura.

Batem  albusurile spuma si adaugam nuca, zaharul, 2  esente vanilie, cacaoa si apa minerala daca rezulta tare umplutura si amestecam.

Odata crescut si aluatul il impartim in 4 bucati.

Cu un sucitor facem foile pt cozonaci pe care o ungem cu umplutura de nuca si presaram stafidele ,rahatul taiat cubulete si ceva zahar.

Rulam intr-un capat si apoi rulam celalat capat ca sa se inchida spre primul capat rulat.

Facem 2 suluri  le impletim si continuam si cu celelalte doua suluri la fel.

In  tavile unse  cu untura de porc  asezam cozonacii care ii mai lasam la crescut 30 minute, 

Ii  ungem cu galbenuruile  batute spuma  si ii lasam la cuptor pana incep sa se rumeneasca. Eu i-am lasat 1 h si 10 minute.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonaci moldovenesti

Postat de RODIMUR

Desert cozonaci moldovenesti

Aluatul Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei, se pune drojdia, o ceșcuță de zahăr tos fin și puțin lapte cald. Se amestecă drojdia cu...

Citeste continuarea

Cozonaci Moldovenesti

Postat de Murarasu

Cozonaci Moldovenesti

Se pune intr-un castron o mana de faina si se opareste cu laptele clocotit. Se amesteca bine drojdia cu o lingurita de zahar si se lasa sa creasca. Cand coca oparita este doar calduta, se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.12.2014, 18:37
buni
la 28.12.2014, 18:42
la 28.12.2014, 19:26
Hărnicuță esti!
la 28.12.2014, 19:27
la 28.12.2014, 19:50
Cei mai buni:-vd

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking