Desert cozonaci moldovenesti

Postat de RODIMUR in Dulciuri
23 Apr 2017 | 9402 vizualizari
Desert cozonaci moldovenesti

Din aceste ingrediente, se pot face doi cozonaci obișnuiți. Ei se pot pune rulați simplu în tavă sau împletiți. Dacă doriți să-i împletiti, atunci pentru fiecare cozonac, va trebui să faceți câte două foi, pe care le veți unge și rula separat, după care le veți împleti și așeza în tavă. Așa se fac cozonacii moldovenești. Știu că în alte zone ale țării, cozonacii au alte caracteristici. Delicii de Paște   

Ingrediente

Aluatul:

  • 1 kg făină albă
  • 250 grame zahăr tos fin
  • 250 ml ulei (unt/untură)
  • 5 gălbenușuri
  • 1 ou pentru uns cozonacii
  • 300-350 ml lapte cald
  • 40 grame drojdie
  • 1-2 plicuri de vanilie
  • esență de rom

Umplutura:

  • 1 pahar de lapte (200 ml)
  • o farfurie de nuci măcinate
  • 150-200 grame zahăr tos
  • esență de rom (după gust)
  • 3-4 linguri dulceață de trandafiri
  • 100 grame de rahat colorat, tăiat bucățele
  • 100 grame stafide

Mod de preparare

Aluatul

Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei, se pune drojdia, o ceșcuță de zahăr tos fin și puțin lapte cald. Se amestecă drojdia cu zahărul, laptele cald și puțină făină, după care se lasă la crescut, la un loc călduț.

Separat, se amestecă gălbenușurile cu zahărul și vanilia, în laptele cald, până se dizolvă. Se înmoaie drojdia crescută cu făină și lapte cald, după care se încorporează gălbenușurile dizolvate cu zahăr și se mai adaugă lapte cald, până ce aluatul este molcuț. Se frământă și se bate aluatul o oră, adăugând uleiul (untul/untura) puțin cîte puțin și apoi esența de rom.

Aluatul se acoperă cu un șervet curat și se lasă la cald, la dospit, timp de o oră. Când aluatul a crescut suficient (până la marginea vasului), se împarte în două părți egale și, din fiecare bucată, se întinde pe planșetă o foaie de 1,5-2 cm grosime, de lungimea tăvii în care se va coace cozonacul și având o lățime dublă față de aceea a tăvii.

Se unge foaia cu o jumătate din umplutura de nucă și se presară stafide și bucățele de rahat. Se rulează frumos foaia, cu umplutura înăuntru, se îndoaie capetele înspre dedesubtul tăvii și se pune în tava unsă, în prealabil, cu ulei.

Se lasă cozonacul la căldură, să mai crească puțin (cam 10 minute) după care se dă la cuptor, la foc potrivit. Când cozonacul a crescut, se unge cu un ou bătut spumă și se mai lasă la cuptor, până se coace și se rumenește frumos, încă 40-45 de minute. Se încearcă cu o scobitoare, pentru a vedea dacă s-a copt.

Umplutura

Într-o cratiță, se amestecă un pahar de lapte cu o farfurie de nucă măcinată și cu zahărul și se dă la foc mic, să fiarbă, până se leagă puțin. Se amestecă mereu cu lingura, ca să nu se prindă de fundul cratiței. Cănd s-a răcit umplutura, se adaugă esența de rom și dulceața de trandafiri, se amestecă foarte bine, după care se întinde uniform pe foaia de aluat.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (8)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert gogosi pufoase, de post

Postat de RODIMUR

Desert gogosi pufoase, de post

Într-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja...

Citeste continuarea

Desert clatite americane din banane si ovaz

Postat de Anett

Desert clatite americane din banane si ovaz

Maruntim bananele cu o furculita, adaugam oule intregi, scortisoara, sarea, nuca si ovazul. Amestecam bine ingredientele. Incalzim ulei sau unt intr-o tigaie si turnam o cantitate mica din...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.04.2017, 21:33
Frumosi si deliciosi!
la 23.04.2017, 22:05
la 24.04.2017, 11:48
Moldovencele au mana buna la aluaturi Nasa si prietena mea cea mai buna face cele mai senzationale branzoici
la 24.04.2017, 12:37
Mulțumesc, Mihaela, pentru susținere! Iar tu ești o dulce și un suflet bun!
la 24.04.2017, 23:59
FOARTE FRUMOSI!

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking