Cozonaci pufosi

Postat de geoline in Dulciuri
19 Feb 2015 | 11973 vizualizari
Cozonaci pufosi

Cum aveam toate ingredientele, am zis sa fac niste cozonaci pufosi. Din punctul meu de vedere aceasta este reteta perfecta de cozonaci. Am facut o de atatea ori si nu am dat gres niciodata. Plus ca daca nu ai chef sa framanti prea mult, nu framanti!:)) Aveam o reteta de la cineva din Moldova cu aluat oparit si multi alti pasi. Imi lua si mult timp sa o fac si parca tot mai buni ies cei cu reteta aceasta. Plus ca am detronat cam toate miturile legate de cozonaci, oualele le am uitat in frigider, desi stiam ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, faina am cernut o o data si nu de 3 ori cum se spune , iar framantatul mi-a luat 15 minute cu totul, nu 30 minute sau o ora cum ar trebui. Insa rezultatul e acelasi, ies la fel de pufosi si fragezi!

Ingrediente

  • Pentru 2 cozonaci mari
  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte caldut
  • 200 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • 2 cubulete drojdie(50 g total)
  • 100 ml unt topit plus 100 ml ulei
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • esenta de rom
  • 2 pliculete vanilina
  • Pentru crema de cacao si nuci
  • 5 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • o farfurie rasa nuci macinate
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • in plus: nuci si rahat

Mod de preparare

Mai intai facem maiaua. Amestecam drojdia cu 2 linguri zahar si cateva linguri lapte. Punem faina pana obtinem o compozitie mai groasa ca cea de smantana. Acoperim cu folie de plastic si lasam la loc caldut 15 minute sa creasca.

Cernem faina intr un bol mare, cele 5 galbenusuri le amestecam putin sa se lege apoi le punem peste faina, impreuna cu maiaua crescuta. Laptele il inaclzim putin si punem in el zaharul pentru a se topi, esenta de rom si coaja de lamaie. Turnam laptele putin cate putin peste faina si framantam. Adaugam si vanilina si sarea la sfarsit pentru ca sarea sa nu intre in contact direct cu drojdia. Dupa ce am terminat de pus laptele adaugam treptat uleiul si untul si framantam. Acoperim aluatul rezultat si il lasam la loc cald sa creasca...1 ora / 1 ora si jumatate.

Cat creste cozonacul pregatim crema: Batem spuma cele 5 albusuri impreuna cu sarea si zaharul. Adaugam cacao, esenta de rom si nuca macinata. Taiem cubulete rahatul si nuca

Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 2, iar fiecare parte din nou in 2. Ungem fiecare parte cu crema, presaram rahatul si nuca, le rulam si le impletim. Punem in tavi hartie de copt si asezam cozonacii. Ii mai lasam sa creasca o jumatate de ora sau pana cresc cat tava. Ii ungem cu galbenus amestecat cu 2 linguri lapte rece si ii bagam in cuptorul preincalzit timp de o ora. Nu deschidem usa in primele 20 minute teoretic, practic eu am mai deschis o anterior ca nu rezistam si vroiam sa vad ce fac , insa nu s au dezumflat: deci inca un mit detronat:))) Dupa ce ii scoatem ii lasam vreo 10 minute apoi ii ungem cu lapte si presaram zahar.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci pufosi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cozonaci pufosi

Postat de andreea91

Cozonaci  pufosi

Intr-un bol unde vom framanta aluatul cernem faina si facem o gaura pe mijloc. Intr-un vas batem cele 5 galbenusuri cu zaharul, adaugam apa minerala, coaja de lamaie si de portocala, sarea. Le...

Citeste continuarea

Cozonaci pufosi de post

Postat de Creatsa

Cozonaci pufosi de post

Intr-un vas incapator am amestecat 900 faina cu sarea. Am amestecat sucul de portocale cu zaharul pana s-a topit cat de cat zaharul. Am dizolvat drojdia cu 2 linguri de zahar(din cantitatea...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.02.2015, 14:34
Ce bine arata
la 19.02.2015, 14:37
chiar pufosi
la 19.02.2015, 14:39
Foarte buni,asa am si eu reteta si nu framant mai mult de 15 min chiar si atunci cand fac 5 kg de faina si ies f buni iau si eu o feliuta
la 19.02.2015, 14:43
Calzi imi plac,lesin daca nu rup din ei cand ii scot din cuptor.. .
la 19.02.2015, 14:43
Adevarat pufosi !!!

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking