Intr-un vas, punem faina, sarea si zaharul si amestecam cu o furculita ca sa se distribuie oarecum uniform. Adaugam untul si incepem sa framantam, la mana, pana obtinem un aluat nisipos, dens. Il invelim in folie si il dam la rece.
Pregatim un sos de caramel. Punem pe foc, aproximativ 150 gr zahar brut. Lasam sa se topeasca, si abia atunci incepem sa amestecam cu o lingura de lemn in el. Lasati focul la mic, sa nu se arda, trebuie doar sa se topeasca. Dupa ce s-a topit, adaugam dintr-o data o canita cu lapte dulce sau smantana dulce, sau apa, depinde cum vrem sa iasa. Lasam sa se omogenizeze, adaugam un cub mic de unt (pana in 50 gr) si omogenizam. Dam deoparte.
Spalam si curatam prunele. Alegem prune coapte, coapte, nu din cele tari si acrisoare. Presaram socrtisoara si amestecam. Lasam un pic sa se intrepatrunda aroma si apoi turnam sosul caramel peste ele si dam deoparte.
Pornim cuptorul. Pregatim o tava termorezistenta si o ungem cu unt.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua. Eu am preferat sa faramitez si baza de aluat, asa ca am format un strat din faramituri, am turnat prunele cu sosul caramel, am faramitat cealalta jumatate de aluat. Am presarat nuci tocate grosier, pesmet, scortisoara si zahar cu melasa.
Punem la copt, in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de aproximativ 30 minute. Cand devine rumen, inchidem focul si mai lasam cateva minute in cuptor. Scoatem apoi si lasam sa se raceasca.
Il servim simplu, sau alaturi de o cupa de inghetata sau cu frisca dulce.
O nebunie de arome si gusturi.