Desert alivanca

Postat de mirela0911 in Prajituri
25 Apr 2021 | 9309 vizualizari
Desert alivanca

Acum vreo 3 saptamani, dupa emisiunea "Chefi la cutite" a fost o nebunie cu preparatele chefilor care aveau la baza mamaliga. Tare mi-a facut cu ochiul alivanca lui Chef Scarlatescu ca nu ma-m butut abtine si in ziua urmatoare am preparat-o si eu dupa cateva cautari pe net. Asa am ajuns la aceasta reteta, preluata din bucataria Lidl. A iesit o minunatie de alivanca. 

Ingrediente

  • 1 litru de lapte
  • 100 g unt
  • 1 lgt sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 300 g faina malai
  • 500 g branza cremoasa
  • 5 oua
  • 50 g faina alba
  • 200 g zahar
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 1 lgt coaja rasa de portocale

Pt. servit:

  • zahar pudra pentru presarat
  • gem/dulceata/ sos de fructe

Mod de preparare

Prima data se pregateste mamaliga. Intr-o oala cu fundul dublu se pune laptele la fiert. Se adauga untul, sarea si zaharul vanilat. Cand incepe sa fiarba se toarna in ploaie faina de malai si se amesteca cu un tel continuu pentru a nu face cocoloase. Se lasa sa fiarba 5 minute dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

Branza cremoasa se mixeaza impreuna cu zaharul. Se separa ouale. Galbenusurile se adauga in crema de branza. Se mixeaza. Se adauga coaja de lamaie si portocale. Se incorporeaza pe rand mamaliga racita. Se adauga si faina alba si se mai mixeaza putin. La final se adauga albusurile mixate spuma impreuna cu un praf de sare. Se incorporeaza usor pana la omogenizare.

Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru cca 40-45 de minute sau pana trece testul scobitorii si este frumos rumenita deasupra.

Se serveste ca atare, presarata cu zahar pudra sau alaturi de gem/dulceata preferata sau un sos de fructe preparat atunci.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert alivanca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Retete similare

Desert alivenci moldovenesti dulci

Postat de elucubratiiculinare

Desert alivenci moldovenesti dulci

Se pune la fiert laptele, când începe să dea în clocot, se adaugă mălaiul și se amestecă bine să nu se facă cocoloașe. Se lasă aprox. 5 minute la foc mic, după care se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.04.2021, 20:55
la 25.04.2021, 21:18
Îmi place! Specialitate moldovenească...
la 25.04.2021, 22:01
Buna!
la 25.04.2021, 22:45
la 25.04.2021, 23:43
Buna-i !!!

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking