Desert amandina

Postat de Meea in Dulciuri
20 Apr 2020 | 2848 vizualizari
Desert amandina

Știu, știu, pozele astea sunt mult prea greu de digerat. Norocul meu este că savurez o Amandină în timp ce scriu rețeta și am savurat vreo 2 și înainte. Chiar nu am ce să fac! Trebuia să-ți arăt ce a ieșit, nu? Sau spune-mi și nu-ți mai arăt... Oricum, Amandina este chiar tot ce ai visat... la o prăjitură zic. Tot ceea ce ține de un blat de cacao însiropat până la refuz cu sirop de rom, cremă de ciocolată și o glazură care reflectă gustul. Sincer, la rețeta mea am cam avut nevoie și de puțină răbdare în plus. Este ceva timp de așteptare între anumiți pași, dar, oh, cât merită nici nu te gândești!

Ingrediente

  • Ingrediente blat:
  • 7 ouă
  • 14 linguri zahăr
  • 12 linguri făină
  • 3 linguri cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • esență de vanilie
  • Ingrediente cremă:
  • 350 g ciocolată
  • 350 ml frișcă lichidă
  • Ingrediente sirop:
  • 5 linguri de zahăr
  • 1 cană de apă
  • esență de rom
  • Ingrediente glazură:
  • 300 g zahăr
  • 150 ml apă
  • 2 linguri miere
  • 3 linguri cacao

Mod de preparare

Blat: mixăm albușurile până când obținem o spumă care nu curge. Adăugăm zahărul și mixăm în continuare până spuma stă băț.Adăugăm gălbenușurile și amestecăm. Punem făina, cacaua și praful de copt.

        Turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem blatul, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, până trece testul cu scobitoarea.
        Eu am împărțit aluatul în două și am copt două blaturi separate. Dacă vrei, poți coace un singur blat și apoi să îl tai în două.

Crema: punem pe foc frișca lichidă. Când fierbe, oprim focul și punem ciocolata tăiată mărunt. Amestecăm cu un tel până ce ciocolata se topește complet. Lăsăm crema la răcit, apoi o lăsăm la frigider până se mai întărește.

Sirop: punem 2 linguri de zahăr la caramelizat. Când începe să facă spume, adăugam apa și suntem atenți la „explozie”. Punem restul de zahăr (3 linguri), esența de rom și lăsăm sa fiarbă câteva minute.

      Am însiropat bine primul blat, am pus crema, am acoperit cu al doilea blat, însiropat bine și el. Am lăsat prăjitura la rece peste noapte. Se poate lăsa și 2-3 ore, dar consistența ei este mult mai bună a doua zi.

Glazura: glazura am făcut-o a doua zi.
       Punem zahărul și apa la fiert, până când zahărul se topește de tot și amestecul face spume.Oprim focul, punem mierea și cacaua dizolvată separat în puțină apă. Lăsăm la răcit. Lăsăm glazura la congelator pentru 2-3 ore sau până când se întărește puțin, dar tot să curgă.Am tăiat prăjitura în bucăți pătrate și le-am glazurat doar în momentul servirii pe fiecare. Le poți glazura pe toate de la început, dar în timp, blatul va absorbi toată glazura. Gustul va fi un deliciu oricum, dar nu se compară cu savoarea glazurii proaspăt turnată. Trebuie să aștepți puțin în câteva etape, dar cum am spus și eu, merită!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert amandina" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert Amandina by Gaby

Postat de Constelatialeu

Desert Amandina by Gaby

Blat : Albusurile cu un praf de sare se bat spuma tare apoi se adauga cele 4 linguri de zahar si se mixeaza bine. Se pune la caramelizat cele 9 linguri de zahar, cand capata culoarea...

Citeste continuarea

Desert tort amandina

Postat de Ina

Desert tort amandina

Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugam galbenusurile si mixam, apoi incorporam si faina, cacaoa si praful de copt.  Coacem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.04.2020, 22:53
la 20.04.2020, 22:53
la 20.04.2020, 23:06
Arata grozav!
la 20.04.2020, 23:35
Ce bine arată!
la 21.04.2020, 00:55

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking