Ingrediente
- Blat -tava 34/22
- 9 oua
- 4 linguri zahar
- 9 linguri zahar pentru caramelizat
- 12 linguri de faina
- 1 pliculet praf de copt
- 60 ml apa
- 45 ml ulei
- un praf de sare
- Sirop
- 350 g zahar
- 900 ml apa
- 2 fiole esenta rom
- Crema
- 300 g unt cu 82% grasime
- 5 galbenusuri
- 240 g zahar
- 50 g cacao
- 45 ml lapte
- 2 fiole esenta rom
- Fondant
- https://www.bucataras.ro/retete/fondant-pentru-eclere-amandine-89117.html
Mod de preparare
Blat : Albusurile cu un praf de sare se bat spuma tare apoi se adauga cele 4 linguri de zahar si se mixeaza bine. Se pune la caramelizat cele 9 linguri de zahar, cand capata culoarea chihlimbarului se adauga apa, grija mare la aburi, se lasa pe foc pana se topeste tot zaharul caramelizat. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si siropul de zahar caramelizat, atentie amestecat foarte repede si uniform sa nu avem surpiza sa se gateasca galbenusurile. Faina si praful de copt cernute se incorporeaza in albusuri, apoi se adauga galbenusurile amestecate cu ulei si sirop. Se omogenizeaza cu miscari lente de jos in sus. Tapetam tava cu hartie de copt si turnam compozitia in tava, preincalzim cuptorul la 175 grade, apoi setam functia pentru copt prajituri la cuptorul electric si lasam 40 min sau pana trece testul scobitorii. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca bine.
Sirop : Caramelizam zaharul apoi adaugam apa si lasam sa fiarba pana se topeste tot zaharul caramelizat, tragem de pe foc si adaugam esenta de rom, lasam sa se raceasca bine.
Crema : Intr-o craticioara punem galbenusurile, zaharul si laptele si punem craticioara pe baie d eabur, amestecam continuu pana se ingroasa bine, facem testul clasic, adica luam un pic din crema intre doua degete si daca se formeaza un fir de 2 cm cand desprindem degetele inseamna ca este legata crema. In crema fierbinte punem esenta de rom si adaugam cacao cernuta si omogenizam bine, lasam sa se raceasca foarte bine. Separat mixam untul moale pana devine spumos, cand crema de galbenusuri este rece , luam cate o lingura din crema si o incorporam in unt si amestecam bine, procedam asa pana terminam de incorporat toata crema de galbenusuri.
Asamblare : Blatul racit il taiem in 3 straturi, nu le-am nimerit eu egale, dar cum spuneam nu-mi plac lucrurile prea perfecte ( pentru ca nu mai ai motivatie sa mergi inainte). Asezam pe o tava primul blat insiropam bine si intindem un strat de crema, apoi asezam al doilea blat pe care il insiropam la fel de bine ( intepam blatul din loc in loc , patrunde mai bine siropul), apoi intindem restul de crema si deasupra venim cu ultimul blat pe care de asemenea il insiropam foarte bine. Dam la frigider tava iar a doua zi pregatim fondantul si glazuram dupa bunul plac, se lucreaza foarte repede pentru ca se intareste destul de repede. O mare parte din fondant l-am facut cu cacao, am pastrat si alb pentru contrast cand am decorat amandinele.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Amandina by Gaby" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
|