Ingrediente
- Foi placinta 1 pachet
- Miez de nuca macinat cca 300 g
- Zahar pudra 3 linguri
- Cardamon macinat ½ lingurita
- Scortisoara macinata 1 lingurita
- Ienibahar macinat ½ lingurita
- Nucsoara ¼ lingurita
- Unt 82% grasime 200 g
- Ulei de floarea soarelui 1 lingura
Sirop
- Zahar 650 g
- Apa 500 ml
- Apa de trandafiri 4 linguri
- Suc de lamaie 1-2 linguri
Mod de preparare
Pune intr-o oala: 500 ml apa cu 650 g zahar si lasa sa fiarba pana devine un sirop lichid. Opreste focul si pune apoi 2 linguri de suc de lamaie si apa de trandafiri. Lasa-l sa se raceasca.
Unge o tava de cuptor cu ulei de floarea soarelui.
Pune untul la topit, se poate direct pe foc, dar e posibil sa se arda, asa ca mai bine topeste-l la bain marie. Pune untul intr-un castron de metal sau de sticla si asaza-l peste o oala umpluta pana la jumatate cu apa. Lasa focul mic, sa se topeasca usor.
Pune prima foaie de placinta in tava si unge-o cu untul topit. Procedeaza la fel cu inca 6 foi. Atentie sa ungi si marginile foilor!
Amesteca miezul de nuca macinat cu scortisoara, cardamomul, ienihabarul, zaharul pudra si apoi rade si un pic de nucsoara. Cel mai bine e sa cumperi nucsoara intreaga, cand o razi, are o aroma mai puternica. Pune amestecul peste foile de placinta. Ai grija sa fie aceeasi cantitate de nuca pe toata suprafata.
Ia foaia numarul 8, pune-o peste nuca, unge-o cu unt, apoi intoarce-o cu grija si unge-o si pe cealalta parte. Continua sa pui celelalte foi din pachet, ungandu-le pe fiecare cu unt.
Portioneaza baclavaua inainte de a o baga la cuptor. O poti taia patratele, romburi, nu conteaza.
Bag-o la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 20-25 de minute, pana devine aramie deasupra. Cand e gata, toarna siropul rece peste ea. Decoreaza cu fistic tocat marunt si lasa baclavaua minim 2 ore la insiropat.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert baclava turceasca cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
|