Baclava turceasca - Deliciul oriental aromat si gustos

Postat de AndreeaJ in Prajituri
8 Iun 2011 | 159787 vizualizari
Baclava turceasca - Deliciul oriental aromat si gustos

Sunt sigura ca marea majoritate dintre noi s-a intalnit cu acest desert mult controversat. Multi spun ca e mult prea dulce, dar tot nu se abtin sa guste macar o bucatica din dulcele pacat. Ei bun, sunt la fel de sigura ca marea majoritate dintre noi a facut acasa acest desert, deci clar, nu e strain nimanui. Eu una, nu va ascund ca mi-au trebuit mai mult decat cateva sfaturi si rabdare ca sa pregatesc acest desert. Am incercat de cateva ori si era cat pe aci sa renunt sa-l mai fac vreodata, asta pentru faptul ca mereu ieseau bucatile ori prea siropoase, ori prea uscate, ori prea subtiri. Odata cu sarbatoarea Ramadamului, o prietena de origine turca mi-a adus cateva bucatele din acest deliciu facut in casa si totodata, mi-a impartasit cateva secrete pe care si eu la randul meu am sa le impartasesc cu voi. Pentru Baclava turceasca - Deliciul oriental aromat si gustos ai nevoie de urmatoarele ingrediente: foi de placinta, unt, nuca, scortisoara, zahar, miere.

Ingrediente

  • Ingrediente Baclava turceasca - Deliciul oriental aromat si gustos
  • 2 pachete foi de placinta (adica in total 28 de foi)
  • 230 g unt
  • 300 g miez de nuca
  • 2 linguri scortisoara
  • 1 varf de cutit nucsoara
  • 50 g zahar  
  • pentru sirop:
  • 300 ml apa plata
  • 300 g zahar
  • 5 linguri miere
  • 1 jumatate de lamaie  

Mod de preparare

Cum se prepara Baclava turceasca - Deliciul oriental aromat si gustos

Mai intai am pregatit siropul: apa si zaharul le-am pus pe foc 20 de minute, cand s-a format un sirop care a inceput sa se lege, am stors o jumatate de lamaie si sucul obtinut l-am adaugat siropului. Am mai lasat sa fiarba inca 5 minute, apoi am oprit focul. Cand siropul s-a mai racit, am adaugat mierea.

Apoi am pregatit umplutura: nucile le-am lasat cateva minute in cuptorul incins ca sa capete o aroma mai placuta (bineinteles ca aceasta procedura este optionala!), le-am macinat marunt si peste ele am adaugat scortisoara, nucsoara si cele 50 de grame de zahar.

Apoi am topit untul, am desfacut primul pachet de foi, am uns o tava adanca cu unt si apoi am inceput sa asez in ea foile, cu ajutorul unei pensule de bucatarie am intins unt topit pe suprafata fiecarei foi de placinta. Am intins astfel 10 foi de placinta (ele au constituit baza baclavalei, acesta este unul dintre secrete, sa aiba mai multe foi la baza), a urmat apoi primul strat de nuca macinata, apoi alte 6 foi unse cu unt, din nou nuca macinata, inca 6 foi din cel de-al doilea pachet de foi, din nou nuca.

A urmat ultimul strat format din 4  foi unse cu unt, insistand cu mai mult unt pe ultima foaie, din nou un secret, bine de stiut, nu mai mult de 4 foi pe ultimul strat!

Baclavaua astfel formata am tinut-o la frigider pentru 40 de minute, apoi am taiat-o in patratele, untul topit ramas l-am turnat peste marginile taiate ale fiecarui patratel, in felul acesta foile din interior nu se vor usca la copt. Apoi am dat-o la cuptorul incins pentru 30 de minute, a capatat o culoare aurie tare placuta

Sosul format mai devreme si racit l-am turnat peste baclavaua fierbinte, am acoperit cu un prosop curat si usor umed baclavaua si am lasat-o asa pana s-a racit complet, apoi la frigider, de preferabil ar fi sa se lase peste noapte. Bucatelele taiate au avut deci 4 straturi de foi si 3 straturi de nuca, in felul acesta nici foietajul nu s-a rupt, nici bucatelele nu au iesit foarte subtiri, si tot in felul acesta, foile s-au putut lega intre ele si nu s-au desfacut unele de celelalte.

Intre timp am pregatit si 100 g de fistic, pe care l-am curatat si l-am tocat un pic mai mare.

Incearca si reteta de Baclava inghetata, un deliciu inedit sau varianta de Sarailie, rulouri dulci cu nuca.

Iti recomandam si varianta de Baclava de post.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Baclava turceasca - Deliciul oriental aromat si gustos" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Briose fluturas

Postat de lilik

Briose fluturas

Intr-un bol amestecati toate ingredientele uscate(faina,praful de copt,zahararul,vanilina si un praf de sare) si in alt bol amestecati ingredientele lichide(iaurtul,oul,uleiul). Adaugati...

Citeste continuarea

Reteta de dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar

Postat de oanapl

Reteta de dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar

Iata cum se prepara Reteta de dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar Dovleacul plăcintar se pune la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 30-40 de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.06.2011, 22:08
excelenta!
la 08.06.2011, 22:10
fii-mea le viseaza noaptea, chit ca mai mult de 2 buc.nu poate manca
la 08.06.2011, 22:12
woooow...si io vreaaaau!!!
la 08.06.2011, 22:15
baclava sau ''camasa lui Hristos'' e un desert prea fin si prea gustos ; de aceia il reusim asa de rar...! multumim pentru secrete!
la 08.06.2011, 22:19
eu nu ma incumet la asa ceva,dar imi place cum arata foarte faina prezentarea in imagini

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking