Se face un aluat fraged și elastic, care se ține la frigider să se întărească, timp de 2 ore.
https://www.bucataras.ro/retete/rulouri-cu-crema-de-vanilie-85294.html
Pentru brăduți trebuie făcute mai întâi șabloanele, din carton, lipit cu scotch și acoperit cu folie de aluminiu.
Se ia din aluat aproximativ 1/4 (în funcție și de dimensiunea brăduților) și se fac două fâșii subțiri, foarte lungi, tăiate cu dispozitivul special. Fiecare brăduț se realizează prin rularea unei fâșii, fără să se suprapună, începând din vârful bradului, până la bază.
Într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt se pun brăduții, la verticală și se dau la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Când brăduții s-au rumenit în vârf, se așează la orizontală, ca să nu se ardă și ca să se rumenească peste tot.
Când sunt gata, se scot din cuptor și se lasă să se răcorească pe șabloane (care fiind argintii, le dau un aspect frumos) și ca să nu se desfacă spiralele.
Brăduții nu se scot de pe șabloane nici după ce s-au răcorit pentru că așa își păstrează forma și sunt mai aspectuoși. Se ung cu miere de albine și se decorează cu ornamente și cu nucă de cocos răzuită. Puși pe o farfurioară cu nucă de cocos, care simbolizează zăpada, brăduții dulci înveselesc masa festivă de Crăciun sau de Revelion.
Spiralele se mănâncă înmuiate în cremă (de vanilie, lămâie, ciocolată) sau în frișcă.