Desert chec colorat, cu nuca si rahat

Postat de RODIMUR in Dulciuri
6 Mai 2018 | 4818 vizualizari
Desert chec colorat, cu nuca si rahat

Aceasta este o rețetă preluată de la mămica mea. Ea îi zice "chec colorat", iar eu am adăugat în titlu și ingredientele esențiale, pentru un plus de precizie. Acest chec este cu adevărat un deliciu și mi-a plăcut dintotdeauna, foarte mult.  Deși îmi plac prăjiturile cu cremă, sau frișcă, fac mai mult prăjituri uscate, pentru că sunt mai sigure. Celelalte cer condiții speciale, pentru că ingredientele sunt ușor alterabile. Nu prea agreez prăjiturile cu frișcă artificială, cu lapte concentrat, sau condensat, cu gelatină... ci le prefer pe cele cu ingrediente absolut naturale și aceste prăjituri se fac în condiții de siguranță alimentară ce trebuie respectate întocmai. Iar acest chec, deși uscat este preferatul meu, dintre toate dulciurile, pentru că este foarte parfumat și plăcut, pentru gustul său foarte bun. Atunci când i-am cerut mămicăi rețeta, mi se părea că este foarte multă nucă și rahat, că aceste ingrediente pot îngreuna aluatul, dar ea mi-a răspuns și mi-a repetat, la insistențele mele, că ea așa a făcut dintotdeauna checul colorat și că i-a ieșit foarte bun de fiecare dată. (Știu asta, prea bine! Iar checurile ei arătau întotdeauna mai frumos...) Ingredientele de mai jos sunt pentru un singur chec. Cel mai important tips pentru reușita acestui chec este mixarea continuă a aluatului, până la sfărșit.

Ingrediente

  • 5 ouă
  • 250 grame de zahăr pudră
  • 250 de grame de rahat colorat
  • 250 grame de nuci
  • 250 grame de făină albă
  • 1 plic de vanilie
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • unt pentru uns tava
  • Pentru decor:
  • 1 lingură de zahăr pudră (din cel de mai sus)
  • vanilie

Mod de preparare

În prealabil se taie cubulețe nucile și rahatul.

Se aleg albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi bine cu sare, după care se adaugă treptat zahărul pudră, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Când zahărul s-a dizolvat, iar aluatul este ca o pastă pufoasă, se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, continuând mixarea.

Se adaugă, puțin câte puțin, alternativ, făina, rahatul și nucile și nu se oprește mixarea. Când pasta se îngroașă, se renunță la mixer și se amestecă ușor, cu lingura, cu mișcări circulare de jos în sus, pentru încorporarea tuturor ingredientelor rămase.

Când toate ingredientele au fost încorporate, se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină.

Se dă tava la cuptor, mai întâi la foc mic, timp de 20 minute, după care, la temperatură medie.

Când checul s-a rumenit ușor se face testul scobitorii și dacă este gata, se scoate din cuptor. Nu se rumenește tare!

Se scoate checul imediat pe o foaie de hârtie, se presară cu o lingură de zahăr pudră (oprită din cantitatea inițială) amestecată cu vanilie, se învelește imediat și se lasă la răcit.

Checul se taie după ce s-a răcit complet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert chec colorat, cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (37)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Biscuiți crocanți din cereale integrale

Postat de CulinaryRainbow

Biscuiți crocanți din cereale integrale

   Rețeta este foarte ușoară, astfel că toate ingredientele se amestecă împreună într-n vas încăpător. Compoziția este ușor...

Citeste continuarea

Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale

Postat de Ina

Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale

Topim ciocolata la microunde  si  adaugam margarina cu unt peste ciocolata . Cand margarina incepe usor sa se topeasca, mixam si omogenizam. Adaugam pe rand, zaharul , apoi cele doua...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.05.2018, 10:38
la 06.05.2018, 11:14
la 06.05.2018, 11:15
Cele mai bune sunt dulciurile copilariei, nu-i asa? Indiferent de cat evoluam in materie de gatit ne intoarcem mereu cu drag la retetele care ne-au indulcit cei mai frumosi si senini ani....
la 06.05.2018, 11:28
Delicios!
la 06.05.2018, 11:40
Mulțumesc, Caroline!

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking