În prealabil se taie cubulețe nucile și rahatul.
Se aleg albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi bine cu sare, după care se adaugă treptat zahărul pudră, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Când zahărul s-a dizolvat, iar aluatul este ca o pastă pufoasă, se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, continuând mixarea.
Se adaugă, puțin câte puțin, alternativ, făina, rahatul și nucile și nu se oprește mixarea. Când pasta se îngroașă, se renunță la mixer și se amestecă ușor, cu lingura, cu mișcări circulare de jos în sus, pentru încorporarea tuturor ingredientelor rămase.
Când toate ingredientele au fost încorporate, se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină.
Se dă tava la cuptor, mai întâi la foc mic, timp de 20 minute, după care, la temperatură medie.
Când checul s-a rumenit ușor se face testul scobitorii și dacă este gata, se scoate din cuptor. Nu se rumenește tare!
Se scoate checul imediat pe o foaie de hârtie, se presară cu o lingură de zahăr pudră (oprită din cantitatea inițială) amestecată cu vanilie, se învelește imediat și se lasă la răcit.
Checul se taie după ce s-a răcit complet.