Desert clafoutis cu struguri

Postat de RODIMUR in Prajituri
8 Noi 2018 | 3800 vizualizari

Dacă inițial clafoutis (”o clătită mare, cu fructe” după cum o considerau unii) era făcută neapărat cu cireșe, de ceva timp, patisierii inventivi o fac și cu: vișine, afine, mure, mere, pere, struguri... Această prăjitură a apărut în ținutul Limousin din Franța și se făcea mai ales în provincie, dar între timp s-a răspândit peste tot, în așa fel încât astăzi se găsește chiar și în locațiile renumite și în fapt, în toate meniurile care respectă gusturile clienților. Din ingredientele de mai jos am făcut ”o clătită mare cu struguri” la cuptor, într-o tavă de dimensiune medie, cu diametrul de 20 cm. Eu am folosit struguri albi de masă (tămâioasă) foarte buni, dar dacă veți folosi struguri roșii, prăjitura va avea un aspect și mai frumos.

Inapoi la reteta

Comentarii (19)

la 09.11.2018, 21:24
Așa este, Cătălina! Nu-i nimic greșit în cuvântul ”flaugnarde”, dar fiind un regionalism, se preferă cuvântul ”clafoutis” pe care îl cunoaște toată lumea...Mă bucur că ai venit cu o rețetă similară (mai ales că ai folosit și tu cuvântul ”clafoutis” și nu ”flaugnarde”!) ca să oferim două variante ale aceluiași produs!
la 09.11.2018, 22:17
Cătălina, eu am consultat acest link pe care-l precizezi, ( wikipedia) în mai 2017, când am postat rețeta de clafoutis cu vișine. Acolo, de la cuvântul ”flaugnarde” se face trimitere la un alt link de dicționar pe net (https://www.linternaute.fr/dictionnaire/fr/definition/clafoutis/) unde se află următoarea definiție: Clafoutis, nom masculin, ”Gâteau fait d'une pâte et de fruits, notamment des cerises.
Exemple : Clafoutis aux cerises, clafoutis aux abricots, clafoutis aux prunes, etc.” Ei bine, încă de atunci am înțeles că în acea înșiruire, ETC se referă și la struguri... Așa că suntem amândouă, cu cele două rețete de ”Clafoutis aux raisins”, cât se poate de corecte, la lingvistică, și la ”cuisine”!
la 11.11.2018, 21:55
Un dulce care mi-ar placea
la 11.11.2018, 22:18
Mă bucur foarte mult, Mihaela!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking