Desert clafoutis cu struguri

Postat de RODIMUR in Prajituri
8 Noi 2018 | 3822 vizualizari

Dacă inițial clafoutis (”o clătită mare, cu fructe” după cum o considerau unii) era făcută neapărat cu cireșe, de ceva timp, patisierii inventivi o fac și cu: vișine, afine, mure, mere, pere, struguri... Această prăjitură a apărut în ținutul Limousin din Franța și se făcea mai ales în provincie, dar între timp s-a răspândit peste tot, în așa fel încât astăzi se găsește chiar și în locațiile renumite și în fapt, în toate meniurile care respectă gusturile clienților. Din ingredientele de mai jos am făcut ”o clătită mare cu struguri” la cuptor, într-o tavă de dimensiune medie, cu diametrul de 20 cm. Eu am folosit struguri albi de masă (tămâioasă) foarte buni, dar dacă veți folosi struguri roșii, prăjitura va avea un aspect și mai frumos.

Inapoi la reteta

Comentarii (19)

la 08.11.2018, 20:01
la 08.11.2018, 20:35
Bunnn
la 08.11.2018, 20:39
Mulțumesc frumos, Lau!
la 08.11.2018, 21:04
la 08.11.2018, 21:06
Mulțumesc, Rocsi!
la 08.11.2018, 22:24
Foarte bun!
la 08.11.2018, 22:31
Îți mulțumesc frumos, Ancutsa, pentru apreciere!
la 08.11.2018, 22:35
Citisem undeva ca doar cel cu cirese se poate numi Clafoutis.Cand se folosesc alte fructe se numeste Flognarde...
Oricum s-ar numi ,este tare buna.
la 08.11.2018, 23:38
Caroline, așa este, există și termenul ”flaugnarde” (”flognarde”), pe care Petit Robert 1, nici măcar nu-l menționează, care este un fel de ”flan” (”tartă”!) cu fructe, dar fiind un cuvânt regional (din Auvergne, Limousin și Périgord) el este evitat și înlocuit cu denumirea deja foarte cunoscută, de ”clafoutis”. De aceea, după cum am scris, unele dicționare nici nu menționează acest cuvânt. Iar dacă vei căuta pe net ”clafoutis aux raisins” (”clafoutis cu struguri”, ce-am făcut eu acum!) vei găsi zeci de rețete, ceea ce dovedește că termenul ”clafoutis” este preferat în locul acelui regionalism (”flaugnarde/flognarde”). În introducerea la rețetă, ca și la cea de ”clafoutis cu vișine”, am scris că tradiționaliștii făceau distincția dintre prăjitura/tarta cu cireșe și cea cu alte fructe, dar patisierii inventivi și moderni fac această prăjitură cu orice fructe... Mulțumesc frumos pentru apreciere
la 09.11.2018, 08:22
E bun cu orice fructe!
la 09.11.2018, 09:00
Mulțumesc frumos, Mirela!
la 09.11.2018, 09:58
Eu doar am scris ceea ce citisem undeva...nicidecum nu corectam reteta ta,nu mi-as putea permite ...
la 09.11.2018, 10:13
Caroline, nu-i nici o supărare...Și tu ai dreptate, cuvântul există, nu ai greșit cu nimic, dar eu am explicat de ce este folosit mai ales termenul ”clafoutis”, pe care și la noi, cei din domeniu îl cunosc, în proporție de 80%, dar de ”flaugnarde/flognarde”, deși este un cuvânt corect, nu a prea auzit mai nimeni. Stai liniștită, nu m-am supărat, nu am de ce, doar am explicat, la modul strict lingvistic, de ce este preferat un anume cuvânt...
la 09.11.2018, 13:58
la 09.11.2018, 21:07
Am facut si eu 'clafoutis aux raisins" in septembrie este intr-adevar foarte bun
Cred ca sI Andreea si tu aveti dreptate

Réalisé avec des fruits autres que la cerise, tels que la pomme, l'abricot ou la prune, il porte alors le nom de flaugnarde.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Clafoutis

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking