Desert clatite cu flori de salcam

Postat de vasimur in Dulciuri
9 Mai 2018 | 2791 vizualizari
Desert clatite cu flori de salcam

Deoarece este vremea florilor de salcâm, m-am gândit să fac și eu niște clătite. De fapt am făcut clătite doar cu petale de salcâm, nu cu florile întregi. Este un desert bun și parfumat, pe care musai trebuie să-l încercați acum cât mai sunt salcâmii înfloriți. Când eram copil, îmi amintesc că bunica făcea gogoși și chiar un chec pufos cu flori de salcâm. Am cules o sacoșă mare de flori de salcâm, care mi-au umplut casa cu un miros amețitor! Mare parte, le-am pus la uscat pentru la iarnă. Din ingredientele de mai jos au rezultat 5 clătite!

Ingrediente

  • 3-5 inflorescențe de salcâm
  • 1-2 ouă
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat
  • 1 cană cu lapte
  • 2 linguri cu ulei (în compoziție și pentru uns tigaia)
  • 150 g de făină
  • sare, după gust
  • zahăr vanilat, după gust (opțional)
  • coajă rasă de lămâie, după gust (opțional)
  • dulceață, gem sau sirop (agave, artar, miere de albine etc) pentru servit

Mod de preparare

Mai întâi spălăm bine florile de salcâm și le lăsăm la uscat pe un prosop de bucătarie.

Între timp pregătim scrobul. 

Batem bine ouăle cu telul (pentru rapiditate, eu folosesc un mixer) și le amestecăm cu laptele. Opțional punem zahăr vanilat și coajă rasă de lămâie. Eu nu pun deoarece vreau să simt gustul rafinat al florilor de salcâm!

Adăugăm apoi sarea și treptat făina și amestecăm până ce obținem un scrob de consistența smântânii.

Adăugăm și florile de salcâm (doar petalele), puțin ulei și amestecăm ușor cu o lingură de lemn. Punem și bicarbonatul, care le va face mult mai pufoase! După omogenizare, lăsăm scrobul la odihnit, cam 5 minute.

Încălzim bine, la foc mediu, o tigaie antiaderentă. Picurăm puțin ulei, cât să o ungem ușor și turnăm cantitatea dorită din compoziția de clatite (scrob), cu un polonic. Întindem scrobul, uniform în tigaie.

Lăsăm să se coacă aproximativ un minut, un minut și jumătate după care o întoarcem, cu grijă, pe partea cealaltă. Când este gata, o scoatem pe o farfurie.

Procedam la fel și cu restul de scrob, până terminăm de făcut toate clătitele.

Le servim calde, cu dulceață, gem sau sirop, după preferință, alături de o cană cu lapte! Eu le prefer fără, eventual cu o cană cu lapte, tocmai pentru a simți gustul florilor de salcâm.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert clatite cu flori de salcam" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Retete similare

Desert clatite cu parfum de salcam

Postat de amalia01

Desert clatite cu parfum de salcam

Oul îl bați bine cu telul împreună cu sarea și zahărul.  Adaugi apa minerală amestecând continuu, apoi faina în ploaie. Trebuie sa obtii o consistenta ca a...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.05.2018, 13:12
la 09.05.2018, 13:20
Servesc ca nu stiu cum sunt florile de salcam la gust!
la 09.05.2018, 13:34
Mirela, au un gust aparte! Înceară și vezi dacă-ți place!
la 09.05.2018, 14:08
la 09.05.2018, 14:10
Am facut odata dulceata cu flori de salcam si avea un gust aromat, asemanator cu mierea de salcam, noua ne-a placut mult. Cred ca sunt delicioase aceste clatite!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking