Desert clatite cu gem

Postat de RODIMUR in Dulciuri
24 Apr 2017 | 3183 vizualizari
Desert clatite cu gem

Clătitele sunt un desert ușor de preparat și foarte apreciat, atât de copii, cât și de adulți. Ele pot fi umplute cu gem, cu dulceață, cu brânză, cu fructe, cu nutella... În ultimul timp, au apărut și "torturile" de clătite, puse una peste alta și unse cu nutella, cu frișcă, cu mascarpone  sau cu gem, dar eu prefer varianta clasică a clătitei. Tocmai această diversitate a realizării și prezentării clătitelor, le face de nerefuzat. De obicei, eu umplu clătitele cu gem de caise/prune sau cu dulceață de vișine, pentru că-mi place gustul acrișor, combinat cu textura moale a clătitei.

Ingrediente

  • 150-200 grame făină albă
  • 25 grame zahăr tos
  • 500 ml lapte
  • 1-2 ouă
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de bicarbonat
  • 1 plic de vanilie
  • coajă rasă de lămâie
  • ulei

Mod de preparare

Se amestecă făina, zahărul, sarea, bicarbonatul, ouăle, vanilia, coaja de lămâie rasă și laptele, cu mare grijă, ca să nu facem cocoloașe, până ce rezultă o compoziție cu densitatea smântânii.

Se unge tigaia pentru clătite, cu un strat subțire de ulei și, când s-a încins, se toarnă compoziția cu un polonic mic sau cu o ceșcuță. Se prăjește clătita pe ambele fețe, se răstoarnă pe o farfurie mai mare, se unge cu gem, sau cu dulceață, după care se rulează.

Această operațiune se repetă, până la terminarea compoziției.

Clătitele se pot servi și împăturite în patru, ca niște șervețele și decorate cu frișcă, sau cu sirop.

Există și rețete de clătite cu drojdie, dar eu le prefer pe cele cu bicarbonat, așa cum am scris aici, pentru că drojdia provoacă arsuri la stomac, pe când bicarbonatul se folosește tocmai pentru a elimina arsurile. Iată de ce unii nu suportă aluaturile dospite și de ce s-a "inventat" pasca fără aluat. Bicarbonatul este utilizat în foarte multe scopuri, este benefic pentru organism, iar rolul său în mâncare este de a o face mai pufoasă și mai fragedă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert clatite cu gem" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert clatite cu flori de salcam

Postat de vasimur

Desert clatite cu flori de salcam

Mai întâi spălăm bine florile de salcâm și le lăsăm la uscat pe un prosop de bucătarie. Între timp pregătim scrobul.  Batem bine ouăle cu telul (pentru...

Citeste continuarea

Desert clatite - reteta de baza

Postat de robert_badica

Desert clatite - reteta de baza

Ouăle se sparg într-un bol şi se amestecă cu praful de sare.  Apoi, se adaugă apa, laptele, făina şi zahărul. Omogenizezi. Într-o tigaie antiaderentă,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.04.2017, 18:56
Imi plac, servesc si eu una!
la 24.04.2017, 18:57
Mă bucur!
la 24.04.2017, 20:21
la 24.04.2017, 20:31
la 24.04.2017, 22:00
Delicioase! De mult n-am mai mancat si mi-ati facut pofta!

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking