Ingrediente
- 150-200 grame făină albă
- 25 grame zahăr tos
- 500 ml lapte
- 1-2 ouă
- 1 praf de sare
- 1 praf de bicarbonat
- 1 plic de vanilie
- coajă rasă de lămâie
- ulei
Mod de preparare
Se amestecă făina, zahărul, sarea, bicarbonatul, ouăle, vanilia, coaja de lămâie rasă și laptele, cu mare grijă, ca să nu facem cocoloașe, până ce rezultă o compoziție cu densitatea smântânii.
Se unge tigaia pentru clătite, cu un strat subțire de ulei și, când s-a încins, se toarnă compoziția cu un polonic mic sau cu o ceșcuță. Se prăjește clătita pe ambele fețe, se răstoarnă pe o farfurie mai mare, se unge cu gem, sau cu dulceață, după care se rulează.
Această operațiune se repetă, până la terminarea compoziției.
Clătitele se pot servi și împăturite în patru, ca niște șervețele și decorate cu frișcă, sau cu sirop.
Există și rețete de clătite cu drojdie, dar eu le prefer pe cele cu bicarbonat, așa cum am scris aici, pentru că drojdia provoacă arsuri la stomac, pe când bicarbonatul se folosește tocmai pentru a elimina arsurile. Iată de ce unii nu suportă aluaturile dospite și de ce s-a "inventat" pasca fără aluat. Bicarbonatul este utilizat în foarte multe scopuri, este benefic pentru organism, iar rolul său în mâncare este de a o face mai pufoasă și mai fragedă.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert clatite cu gem" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
|