Se separă albușurile de gălbenușuri, fără să se amestece deloc și apoi se mixează un minut, după care se adaugă un praf de sare extrafină.
Când albușurile au început să ia volum, se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat, până ce compoziția ajunge la consistența unei bezele bine legate.
Atunci se încorporează ușor gălbenușurile, unul câte unul, cu ajutorul unei spatule și apoi laptele, puțin câte puțin.
Se adaugă apoi treptat făina ”în ploaie”, amestecată cu praful de copt și se încorporează ușor, ca să ”nu se lase” compoziția.
Se unge tigaia încinsă, la foc mic, cu unt (sau cu foarte puțin ulei de floarea soarelui) și se toarnă compoziția, sub formă de cerculețe, sau ovale, câte două linguri încărcate, fără a o netezi/întinde.
Se adaugă în tavă, între clătite, 1/2 linguriță de apă și apoi se pune capacul pe tigaie. Clătitele se coc câte 4-5 minute, cu capacul pus, pe fiecare parte și de fiecare dată se adaugă 1/2 linguriță de apă.
Se scot clătitele pe un platou și când se răcoresc se decorează (umplu) cu cremă de ciocolată, ornamente, fructe.
Se păstrează la fel de bune și moi încă 1-2 zile, dacă se acoperă recipientul în care s-au pus, cu un capac, ca să nu se usuce.