Desert coronita cu scortisoara si nuca

Postat de mirela0911 in Dulciuri
20 Apr 2020 | 2498 vizualizari
Desert coronita cu scortisoara si nuca

Am vazut la Timea coronita cu scortisoara zilele acestea si daca tot eram la capitolul cozonaci, am zis sa incerc si eu sa fac. Hmmm..... ce miros, nici nu pot sa va descriu! A venit Denis din camera lui atras de miros, a zis ca nu a mai rezistat, iar usile atat la bucatarie cat si la camera erau inchise. Irezistibil de bune! Mersi Timea, pentru idee! :-*  Eu am folosit mixerul pentru aluat, dar la fel de bine se poate framanta cu mana. "Aluaturi de casa"

Ingrediente

Pt aluat:

  • 500 g faina alba
  • 1/2 lgt sare
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml lapte caldut
  • 20 g drojdie proaspata
  • 2 lgt zahar
  • 50 g unt
  • 1 lgt coaja de lamaie
  • 75 g zahar

Pt. umplutura:

  • 5 lg zahar brut
  • 3 lg scortisoara macinata
  • 100 g unt moale
  • nuca macinata
  • in plus: 1 ou pt uns

Mod de preparare

Aluatul: Se pregateste maiaua. Intr-o craticioara se pune putin lapte caldut, se adauga cele 2 lgt zahar, 2 lg de faina si drojdia zdrobita. Se amesteca bine pana se dizolva toate apoi se lasa sa creasca timp de 15 minute.

Restul de lapte se incalzeste usor impreuna cu zaharul si se amesteca pana se dizolva. Se adauga coaja rasa de lamaie si galbenuruile batute putin inainte. Se amesteca totul.

Faina se cerne si se pune in bolul mixerului impreuna cu sarea. Se toarna maiaua si se porneste mixerul. Se toarna putin cate putin din lapte in timp ce se amesteca aluatul. Se mareste viteza mixerului si se dauga untul taiat in bucatele mai mici si se lasa timp de 10 minute. Cand este gata, se lasa aluatul in bol, se acopera cu folie alimentara si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Intre timp se pregateste umplutura. Intr-un bol se pune zaharul brut, scortisoara si untul moale si se amesteca toate pana devine o compozitie omogena. Se lasa deoparte.

Dupa ce a crescut aluatul, se scoate pe masa infainata si se imparte in 4 parti egale.

Se ia fiecare bucata si se intinde in forma dreptunghiulara cu o grosime de cel mult 2 mm. Se unge cu o parte din umplutura, se presara deasupra putina nuca macinata apoi se ruleaza strans pe lungime. Cu un cutit ascutit se taie pe mijlocul ruloului, pe lungime, pana in capat, unul din capete ramanand intregi.  Cele 2 brate se rasucesc intre ele apoi se inchid formand coronita (vezi poze). Se procedeaza la fel cu tot aluatul si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se ung cu oul batut si se dau la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 20 de minute.

Pofta buna! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert coronita cu scortisoara si nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Retete similare

Placinta invartita cu mere

Postat de diaconta

Placinta invartita cu mere

Faina cernuta am amestecat-o cu untul rece, osanza, taiate cubulete. Când compozitia a devenit nisipoasa, am adaugat oul, iaurtul, sarea, vanilia  si praful de copt. Am...

Citeste continuarea

Rulada cu foi de napolitana, biscuiti si rahat

Postat de Constelatialeu

Rulada cu foi de napolitana, biscuiti si rahat

Mai intai taiem rahatul cubulete mici. Intr-un castron mai mare pisam biscuitii, in bucatele mai micute, adaugam rahatul taiat si stafidele, amestecam bine. Intr-o oala punem zaharul, cacaoa,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.04.2020, 13:00
Este delicios!
la 20.04.2020, 13:36
la 20.04.2020, 13:37
Splendoare! Paste fericit!
la 20.04.2020, 14:10
Ce dulce e! De cea mica zic )) Dar si coronita arata tare bine!
la 20.04.2020, 14:19
Delicioasă!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking