Desert cosulete din aluat fraged cu gem si bezea cu nuci

Postat de merisor67 in Prajituri
28 Mai 2018 | 7953 vizualizari
Desert cosulete din aluat fraged cu gem si bezea cu nuci

Am mâncat astfel de coșulețe din aluat fraged cu gem și bezea cu nuci, la una din întâlnirile bucătărașilor, de la draga noastră Dia și tare mult mi-au plăcut, așa că le-am executat și eu. Mulțumim, Dia, pentru rețetă, tare mult ne-au plăcut coșulețele! :-* Rețeta Diei o găsiți aici. Merg de minune la „Picnicul Bucătărașilor””  

Ingrediente

  • Aluat:
  • 125 g unt( 82%)
  • 125 g untură solidă
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 4 linguri zahăr
  • 4 plicuri zahăr vanilat
  • un praf sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 150 g smântână
  • 750 g făină
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Umplutura:
  • 400 g gem de caise
  • 4 albușuri
  • 5 linguri zahăr
  • 200 g nucă măcinată
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • un praf de sare

Mod de preparare

Preparare aluat fraged.

Pentru aluatul fraged amestecăm într-un bol, gălbenușurile cu un praf de sare, zahărul, untura, smântâna și untul rece, tăiat în cubulețe.

Apoi adăugăm bicarbonatul stins în zeama de lămâie, esența și încorporăm, treptat, făina.

Frământăm aluatul cu mâinile și ne oprim din a adăuga făină, când acesta nu mai este lipicios.

Nu trebuie să fie un aluat foarte ferm, ci atât cât să se poată întinde ușor pe masa de lucru.

Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl dăm la rece pentru 20 de minute.

Înainte de a scoate aluatul de la rece, preparăm bezeaua.

Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie, iar la final adăugăm nuca măcinată fin.

Întindem aluatul într-o foaie subțire de 2 mm, pe masa de lucru ușor înfăinată, apoi cu un pahar sau un decupator o decupăm.

Cu aceste decupaje rotunde îmbrăcăm interiorul unor forme de coșulețe, sau de brioșe, în cazul meu, presând bine aluatul pe pereții formelor.

Adăugăm câte o linguriță de gem, apoi le umplem cu bezea și le dăm la cuptor pentru 25-30 de minute, până aluatul se rumenește și bezeaua se usucă bine.

Le-am servit pudrate cu zahăr, cu aromă de vanilie.

Sunt tare bune aceste coșulețe, mai ales dacă gemul este și ușor acrișor!

Să vă fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cosulete din aluat fraged cu gem si bezea cu nuci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Prajitura cu jeleu si crema de fructe de padure

Postat de rocsi_1612

Prajitura cu jeleu si crema de fructe de padure

Blatul: Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si zaharul. Incorporam galbenusurile, praful de copt, zaharul cu pastai de vanilie, iar la sarsit faina pe care o cernem inainte. Ungem o...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu piscoturi, iaurt si mandarine

Postat de oanapl

Desert prajitura cu piscoturi, iaurt si mandarine

Tapetezi o tavă cu hârtie de copt (unsă cu unt) în care așezi pișcoturile în mod uniform. Desfaci conserva de mandarine, strecori sucul, iar mandarinele se lași la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.05.2018, 17:59
Ce bine ca-s prima, pot servi repede doua cosulete! Grozave trebuie sa fie...
la 28.05.2018, 18:03
Bine ai venit, Clau! Poti să servești câte vrei!
la 28.05.2018, 18:35
Combinatie dementiala, gem si bezea cu nuci....
la 28.05.2018, 18:38
Vaiii, cat sunt de bune!
la 28.05.2018, 18:42
bune bune

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking