Preparare aluat fraged.
Pentru aluatul fraged amestecăm într-un bol, gălbenușurile cu un praf de sare, zahărul, untura, smântâna și untul rece, tăiat în cubulețe.
Apoi adăugăm bicarbonatul stins în zeama de lămâie, esența și încorporăm, treptat, făina.
Frământăm aluatul cu mâinile și ne oprim din a adăuga făină, când acesta nu mai este lipicios.
Nu trebuie să fie un aluat foarte ferm, ci atât cât să se poată întinde ușor pe masa de lucru.
Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl dăm la rece pentru 20 de minute.
Înainte de a scoate aluatul de la rece, preparăm bezeaua.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie, iar la final adăugăm nuca măcinată fin.
Întindem aluatul într-o foaie subțire de 2 mm, pe masa de lucru ușor înfăinată, apoi cu un pahar sau un decupator o decupăm.
Cu aceste decupaje rotunde îmbrăcăm interiorul unor forme de coșulețe, sau de brioșe, în cazul meu, presând bine aluatul pe pereții formelor.
Adăugăm câte o linguriță de gem, apoi le umplem cu bezea și le dăm la cuptor pentru 25-30 de minute, până aluatul se rumenește și bezeaua se usucă bine.
Le-am servit pudrate cu zahăr, cu aromă de vanilie.
Sunt tare bune aceste coșulețe, mai ales dacă gemul este și ușor acrișor!
Să vă fie de folos!