Desert cozonac brad de Craciun

Postat de oanapl in Prajituri
21 Dec 2017 | 4919 vizualizari
Desert cozonac brad de Craciun

Această prăjitură delicioasă am pregătit-o anul trecut de Crăciun, iar fetele mele au fost foarte incântate.

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 450 g faina
  • 70 g zahar
  • 1 plic drojdie uscata
  • un praf sare
  • 30 g unt
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura ulei
  • pentru umplutura:
  • 1 cutie crema de ciocolata (Finetti)
  • 20 g nuci macinate
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar
  • pentru decor:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 4-5 linguri apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri seminte de susan / fulgi de cocos

Mod de preparare

Amesteci toate ingredientele uscate (zahar, faina, drojdie, sare) intr-un castron incapator.
Incalzesti laptele si il adaugi peste amestecul uscat, urmat de 2 galbenusuri si de unt.
Amesteci ingredientele folosind o furculita, pana obtii un aluat, apoi  framanti cu mainile pentru vreo 10 minute. Initial, aluatul va fi lipicios, dar pe masura ce se framanta va deveni fin. Daca devine prea uscat, adaugi cateva picaturi de lapte si continui sa framanti.
Dupa cele 10 minute de framantat, adaugi uleiul intr-un castron si tavalesti aluatul in ulei. Pui o folie de plastic sau un prosop curat peste si lasi la cald cam 60-90 minute. Dupa ce aluatul si-a dublat marimea, il imparti in 4. 

Albusurile le bati spuma cu zaharul si apoi adaugi nucile macinate si amesteci usor.

Intinzi prima foaie de aluat  (pe o hartie de copt pe care s-a presarat faina) intr-o forma cat mai apropiata de una triunghiulara, subtire. Cand obtii forma perfecta, o pui pe o tava tapetata cu hartie de copt (si unsa cu unt), apoi o ungi cu crema de ciocolata usor incalzita, intr-un strat subtire.
Lasi in partea de jos, la baza “bradului” o zona de 5 cm neacoperita cu crema, mai putin in zona trunchiului, unde cobori cam 2-3 cm cu crema.

Procedezi la fel si cu urmatoarele foi, masurand dimensiunea primei foi, pentru a le intinde pe toate la fel.
Deasupra celei de-a doua foi adaugate intinzi un strat de crema cu nuci, apoi adaugi a treia foaie de aluat peste care intinzi un strat de crema de ciocolata. Asezi a patra foaie de aluat si o lasi simpla.
Elimini excesul de aluat folosind o rigla sau marginea unei tavi pentru a putea taia drept (pentru a se obtine forma de triunghi a bradului). Elimini aluatul din partea inferioara urmarind conturul cremei de ciocolata, pentru a  obtine “trunchiul” bradului.
Pe lateralele bradului de Craciun, tai fasii de 3 cm grosime, de la margine pana la trunchiul conturat mai devreme. Dupa ce tai toate fasiile, le iei pe rand cu mana si le rotesti de doua ori (in aceeasi directie), iar catre varf, unde bradul se ingusteaza, o singura data. 

Lasi prajitura la crescut pentru 30 de minute, apoi o ungi cu galbenusul amestecat cu lapte.
Dai prajitura la cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute, pana cand devine rumena.
Scoti din cuptor dupa ce s-a rumenit, dizolvi cele 2 linguri de zahar in apa si ungi prajitura. Presari fulgii de cocos sau semintele de susan din loc in loc, pentru a lasa impresia de brad nins.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac brad de Craciun" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu mere si nuca

Postat de Sim0naWorld

Prajitura cu mere si nuca

Untul moale l-am frecat cu zaharul. Am adaugat pe rand ouale, praful de sare, branza de vaci, faina cernuta si amestecata cu praful de copt , praful de budinca si smantana lichida.. Merele le-am...

Citeste continuarea

Negresa insiropata cu glazura de ciocolata si frisca

Postat de rocsi_1612

Negresa insiropata cu glazura de ciocolata si frisca

Nucile le taiem marunt cu un cutit. Ouale (de la temperatura camerei) le batem spuma impreuna cu zaharul pana isi dulbeaza volumul. Punem treptat uleiul si mixam pana devine o crema. Adaugam...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Comentarii

la 21.12.2017, 21:48
Ce brad rumen
la 21.12.2017, 21:52
ce dragut
la 21.12.2017, 21:57
Ce frumos !
la 21.12.2017, 22:05
la 21.12.2017, 22:12
Buna!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking