Desert cozonac cu 8 oua

Postat de Constelatialeu in Dulciuri
28 Mai 2021 | 5818 vizualizari
Desert cozonac cu 8 oua

E pe lista si ala cu 20 oua sau 40 oua, sa vad prin ce cuibare ma bag sa adun oua multe ;))))))))))))))))))))). Azi pentru ca a turnat cu cisterna, a mers la fix sa fac focul in bucatarie si sa framant coconacul cu 8 oua.

Ingrediente

  • 1 kg faina Gyermelyi
  • 8 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 350 ml lapte cu 3,5 % grasime
  • 150 g unt cu 82% grasime
  • 100 ml ulei
  • 50 g drojdie proaspata
  • sare
  • coaja de lamaie
  • Umplutura
  • 8 albusuri
  • 150 g zahar
  • un praf de sare
  • 300 g nuci prajite si macinate
  • rahat taiat cubulete
  • Pentru uns si presarat deasupra
  • 1 ou
  • zahar brun
  • mac

Mod de preparare

Mi-am scos ingredientele cu cateva ore inainte sa ma apuc de framantat, le-am lasat la temperatura camerei. Am cernut faina intr-un castron incapator. Intr-un bol de sticla am pus drojdia cu o lingura de zahar si am amestecat bine, apoi am adaugat o lingura de faina, am diluat cu putin lapte caldut si am lasat sa creasca cca 15 min.  Untul si uleiul le-am pus pe foc, pana ce  untul s-a topit, se lasa la temperat.Galbenusurile cu zaharul le-am amestecat bine cu un tel, peste restul de lapte am pus coaja de lamaie si am mai incalzit putin laptele, am turnat jumatate din lapte peste drojdia crescuta si restul peste galbenusuri. Am omogenizat galbenusurile cu laptele, apoi am adaugat maiaua. Peste faina am presarat putina sare, apoi am adaugat amestecul de mai sus. Am inceput sa framant cu mainile pana am obtinut un aluat omogen, apoi am adaugat untul topit si uleiul si l-am incorporat in aluat, am framantat 30 min apoi am trantit aluatul de masa de 69 de ori ( e anul nasterii mele, asa mi-a venit sa-l trantesc de 69 de ori ;))))))) dupa care am mai framantat 20 min si din nou am trantit de 69 de ori aluatul de masa. In momentul cand am apasat cu degetul aluatul a revenit imediat la forma initiala. Am acoperit castronul cu aluat cu folie alimentara si am lasat sa creasca a proximativ 2 ore si 30 min. Dupa ce a crescut, am impartit aluatul in doua , o parte mai mica pentru o tava mica de cozonac si o parte mai mare pentru o forma de tort cu interior gol.

Umplutura : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat, nu foarte mult, am adaugat zaharul si am mai mixat 5 min, apoi am adaugat nuca si cacao si am omogenizat. Rahatul l-am taiat cubulete mici.

Am tapetat tavile cu hartie de copt, apoi am impartit bucata de aluat mai mica in doua, am intins cele doua bucati peste care am pus umplutura de nuca si rahat. Am format cozonacul si l-am pus in tava mica. La fel am procedat si cu bucata de aluat mai mare. Am lasat inca 20 min la crescut apoi am uns cu oul batut bine si am presarat zahar brun si mac. Am bagat formele in cuptorul preincalzit la 180 grade, cand au inceput sa se rumeneasca am asezat deasupra o hartie de copt sa nu se arda suprafata cozonacilor. Sunt gata cand trec testul scobitorii. Se scot din cuptor si se lasa la racit. Eu n-am rabdare si binenteles ca am rupt cozonacul mic si am mancat o bucata asa calda.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu 8 oua" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Budincă de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor

Postat de Bucataras

Budincă de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor

Cum se prepara Budinca de cozonac cu afine și căpșuni - Rețeta unui desert savuros și ușor: Preîncălziți cuptorul la 190°C. Tăiați cozonacul în cuburi...

Citeste continuarea

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

Postat de Bucataras

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

Cum se prepara Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios: Începeți prin a separa albușurile de gălbenușuri. Mixati gălbenușurile cu zahăr pudră, apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.05.2021, 21:58
Ce frumos este!
la 28.05.2021, 23:01
la 28.05.2021, 23:56
la 29.05.2021, 09:31
Minunat! Bravo!
la 29.05.2021, 10:03
Super!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking