Desert cozonac cu aluat oparit

Postat de merisor67 in Dulciuri
19 Dec 2019 | 4622 vizualizari
Desert cozonac cu aluat oparit

Foarte mult mi-a plăcut cum a ieșit acest cozonac cu aluat opărit și umplutură de cacao cu nucă! Aluatul opărit conferă cozonacului o textură mai aerată, mai pufoasă, îl folosesc deseori și la pâine și tare mulțumită sunt de el. Atât am a-mi reproșa de data aceasta, că în criza de timp în care am fost, am făcut aluat cât pentru doi cozonaci, dar l-am împărțit în trei și nu au mai ieșit așa mari, cum ar fi trebuit și nici umplutura nu a mai fost suficientă. Tăvile fiind late( 14/30 cm), aluatul s-a dovedit a fi puțin pentru ele, iar eu trebuia să fac neapărat 3 cozonaci. Dar așa este când vrei să faci multe într-o zi și ajungi să nu le cuprinzi pe toate. Însă gustul și textura au compensat din plin, așa că vă recomand cu toată încrederea să încercați cozonac cu aluat opărit, sigur o să vă încânte!

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg făină
  • 42 g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri(de la ouă mai mici, de țară)
  • 200 g zahăr
  • 400 ml lapte
  • 200 g unt(82%)
  • 50 ml ulei
  • 2 sticluțe esență de rom( 2 x 38 ml)
  • coaja de la o lămâie, rasă fin
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 gălbenuș + 1/2 linguriță lapte, pentru uns
  • puțin mac pentru decor
  • Pentru umplutură:
  • 6 albușuri
  • 100 g zahăr
  • 40 g zahăr vanilat
  • 30 g cacao
  • 200 g nucă măcinată fin
  • 50 g nucă ruptă
  • 50 g pesmet
  • un vârf cuțit sare

Mod de preparare

Pentru aluat, este bine să aducem făina în bucătărie de seara și să o cernem. A doua zi, o mai cernem odată, în vasul în care vom frământa aluatul, pentru a fi aerată și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem laptele la încălzit, fără zahăr și fără sare. Într-un bol, sfărâmăm drojdia și o frecăm cu o lingură din cantitatea de zahăr, până se diluează, apoi adăugăm 120 ml de lapte cald, nu fierbinte și 2 linguri de făină. Omogenizăm amestecul, acoperim bolul cu un ștergar de bucătărie și îl lăsăm la loc cald, să se activeze bine drojdia. În restul de lapte, adăugăm sarea, restul de zahăr și coaja rasă de lămâie și îl punem pe foc până se topește zahărul și atinge punctul de fierbere. Îl turnăm în fir subțire în adâncitura din făină și îl amestecăm ușor cu făina de pe margini, atât cât să obținem o compoziție ca o ciulama, ceva mai groasă. Va îngloba ceva mai mult decât jumătate din cantitatea de făină. Îl lăsăm să se tempereze ușor și ne ocupăm de restul ingredientelor. Topim untul amestecat cu uleiul, frecăm gălbenușurile cu un praf de sare pentru a le accentua culoarea, apoi le adăugăm peste aluatul opărit și temperat, alternativ și cu maiaua crescută și amestecăm totul cu făina de pe margini. Nu uităm să adăugăm și esența. Untul topit nu il adăugăm foarte fierbinte, de fapt eu îl pun la topit cu uleiul, dar nu îl las decât până se topește jumătate, apoi ridic vasul de pe foc și amestec intens în el, până untul se topește definitiv. Frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa înfăinată, până se omogenizează bine, apoi îl punem înapoi în vas, îl acoperim bine cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la loc cald aproximativ o oră, până își dublează volumul. Ne ocupăm între timp de umplutură Mixăm albușurile spumă, presărate cu puțină sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă. Adăugăm, pe rând: cacaua cernută, nuca măcinată fin și amestecată cu pesmetul și zahărul vanilat. Omogenizăm bine compoziția și o împărțim în trei. Asamblare și coacere cozonac cu aluat opărit și umplutură de cacao cu nucă Împărțim și aluatul în trei și îl întindem pe masa înfăinată, în trei foi subțiri, pe care le ungem cu umplutura, presărăm nucă tăiată sau ruptă, apoi le rulăm. Tapetăm tăvile cu hârtie de copt și așezăm rulourile de cozonac cu aluat opărit în ele. Le acoperim și le lăsăm la loc cald, până când aluatul își dublează volumul. Ungem aluaturile cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte, presărăm mac deasupra și dăm tăvile la cuptorul preîncălzit, la 165 de grade, pentru 40-45 de minute. Sper să vă încânte rețeta mea de cozonac cu aluat opărit și s-o încercați și voi!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Postat de katty

Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Intr-un castron punem 2 linguri de faina. Turnam peste ea putin lapte clocotit si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.Adaugam si o lingurita de zahar si o lasam sa se racoreasca. Adaugam...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu aluat oparit

Postat de momo121

Desert cozonac cu aluat oparit

    Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin.    Dupa ce s-a racorit, punem drojdia...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.12.2019, 16:02
la 19.12.2019, 16:03
la 19.12.2019, 16:06
N-am făcut așa. dar poate încerc, într-o zi...
la 19.12.2019, 16:09
Ce bine arata
la 19.12.2019, 16:11
Vă mulțumesc!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking