Desert cozonac cu aluat oparit si Nutella

Postat de RuxyRux in Dulciuri
11 Apr 2018 | 6150 vizualizari
Desert cozonac cu aluat oparit si Nutella

Exceptionala reteta, incredibil de pufos, se desface in foi, ramane proaspat cateva zile, eu am facut de doua ori, o data cu nuca si cacao o data cu nutella, o minunatie! Bunatati de Paste

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 375 gr zahar fin
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 5 oua medii (le separam, albusurile merg la umplutura)
  • 1 lamaie
  • 1 portocala
  • vanilie
  • esenta de rom
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei( fierbinte)
  • 70 gr drojdie proaspata
  • 200 gr unt gras 82%

Pentru uns:

  • 2 sau 3 galbenusuri amestecate cu 3 linguri lapte cald

Umplutura:

  • Un borcan mare de nutella, sau 400 gr nuca , cacao, esenta de rom, vanilie, coaja de portocala, dupa gust

Mod de preparare

Drojdia se pune intr-un bol impreuna cu o lingurita de zahar se amesteca cu 3 linguri lapte si se lasa la loc caldut la dospit.

Se cerne faina intr-un lighean de framantat.

Galbenusurile( eu le-am pus reci direct din frigider) se amesteca cu o lingurita rasa de sare.

Se fierbe laptele cu zaharul, pana ce acesta se topeste, se opreste focul, se adauga coaja de lamaie, de portocala, vanilia si esenta de rom.

Peste galbenusuri se toarna incet  amestecand rapid putin din laptele fierbinte, clocotit.

Totul ( laptele fiert plus galbenusurile) se toarna fierbinte peste faina si se amesteca cu o spatula sau lingura. Se adauga zeama de portocala si de lamaie.

La final se pune drojdia dospita.

Se amesteca totul si se incepe framantatul.

Se adauga 50 gr. unt topit fierbinte si se framanta, apoi 100 ml ulei incins( aveti grija la maini), pana se incorporeaza amestecati cu spatula, apoi cand ati incorporat perfect si uleiul, adaugati untul care sa fie tot cald( fierbinte chiar) si topit, framantati pana se omogenizeaza perfect in aluat.

Deci totul se face la cald si veti vedea cum aluatul creste sub mana voastra in timp ce il framantati.

Lasati aluatul la crescut la loc cald( o ora, ora jumatate sau chiar doua ore).

Intre timp bateti albusurile cu o lingura de zahar pana devin o bezea, apoi incorporati ce doriti in ea, nutella sau nuca, estenta de rom, vanilie, etc. Cu aceasta pasta veti umple foile de aluat.

 Cand aluatul a crescut destul, cu mainile unse cu ulei, impartiti-l in doua bucati egale. Fiecare bucata se mai imparte o data in doua bucati( doua bucati veti impleti pentru un cozonac).

Ungeti cu ulei suprafata de lucru, eu am folosit foaie pergament de copt, unsa bine cu ulei, si puneti fiecare bucata , o intindeti bine cu mana intr-un dreptunghi si asezati umplutura pe toata suprafata, aici trebuie sa va spun ca de fiecare data exagerez si pun peste masura, dar nu-mi pare rau si nu ma deranjeaza daca mai iese, deoarece mie imi plac cozonacii bine umpluti.

Am impletit cele doua bucati umplute direct pe foaia de copt si am transferat cu totul in forma.

Am procedat la fel si pentru al doilea cozonac si i-am lasat la loc cald inca o jumatate de ora, apoi i-am uns cu galbenus amestecat cu lapte caldut si i-am copt o ora la 180 de grade.

Cozonacii se scot si se lasa la racit pe gratare si numai dupa aceea se feliaza. 

Cred ca stiti deja ca pofticiosii la cozonac fierbinte rup bucati cu mana! :))))

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu aluat oparit si Nutella" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert fursecuri cu aroma de lamaie, stampilate

Postat de Pungasa_Rogue

Desert fursecuri cu aroma de lamaie, stampilate

Pentru inceput se cern 200 g faina intr-un vas. Se adauga untul, zaharul, zaharul vanilat, sarea, oul si plicul cu lamaia Finesse. Se framanta un aluat nelipicios si se mai adauga faina daca este...

Citeste continuarea

Desert prima mea pasca

Postat de Valclaudia

Desert prima mea pasca

Am pus drojdia intr-un castron incapator, cu praful de sare si 1 lingur de zahar am amestecat pana a devenit drojdia lichida. Am adaugat apoi laptele caldut, zaharul, zaharul vanilat,margarina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.04.2018, 20:21
Eu nu am facut cozonac, asa ca as manca o felie de la tine
la 11.04.2018, 20:29
bun bun
la 11.04.2018, 20:45
Cu Nutella vreau si eu! Nu am facut cu aluat oparit, pare interesant
la 11.04.2018, 20:51
Arata tare bine!
la 11.04.2018, 20:54
Tare bun

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking