Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Postat de katty in Dulciuri
20 Iun 2021 | 6759 vizualizari
Desert cozonac cu aluat oparit si smantana

Ador cozonacul cu aluat oparit pentru ca se pastreaza proaspat mai mult timp.De data aceasta am incercat si o varianta de aluat cu smantana grasa in compozitie de care am fost foarte multumita.

Ingrediente

  • Aluat:
    • 1 kg faina de cozonac
    • 350 ml lapte 3,5 % grasime
    • 300 gr zahar
    • 2 oua intregi
    • 4 galbenusuri
    • 200 gr smantana 30% grasime
    • 120 gr unt topit
    • 2 linguri ulei
    • 50 gr drojdie proaspata
    • coaja de lamaie si portocala rasa
    • 1 lingurita rasa sare
    • 1 lingura rom
    • 1 plic zahar vanilat bourbon
    Umplutura:
    • 4 albusuri
    • un praf de sare
    • 150 gr zahar
    • 400 gr nuca macinat
    • 2 linguri cacao neagra
    • 1 lingura rom
    • 100 gr stafide
    • 1 ou+ 1 lingura lapte pentru uns

Mod de preparare

Intr-un castron punem 2 linguri de faina. Turnam peste ea putin lapte clocotit si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.Adaugam si o lingurita de zahar si o lasam sa se racoreasca. Adaugam drojdia sfaramata si amestecam bine. O lasam cateva minute sa creasca. Intre timp intr-un castron mixam ouale cu sarea, zaharul, untul topit, uleiul si smantana. Adaugam coaja rasa de lamaie si portocale, romul, zaharul vanilat, drojdia crescuta , omogenizam si incepem sa adaugam faina amestecand continuu, mai intai cu paletele de la mixer, apoi cu mana. Framantam un aluat elastic.  Acoperim castronul cu folie alimentara si un prosop si il lasam la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul. Pentru umplutura mixam albusurile cu  sarea si zaharul.

 Adaugam nuca macinata, romul, cacaua si stafidele.Amestecam usor compozitia.

Impartim aluatul in 4 parti egale.

Intindem pe rand cate o bucata sub forma de dreptunghi.

Intindem deasupra un sfert din umplutura.Rulam aluatul si il dam deoparte.

Procedam la fel  cu inca o parte de compozitie.

Impletim cate 2 suluri si le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt.

Vom obtine astfel 2 cozonaci mari.

Acoperim cozonacii cu un prosop si ii lasam sa mai creasca jumatate de ora.

Batem oul cu laptele si ungem cozonacii cu el.

Dam tavile la cuptorul preincalzit la 170 de grade pana se rumenesc frumos(aproximativ 50-55 de minute).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu aluat oparit si smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert fursecuri cu branza

Postat de sufletista

Desert fursecuri cu branza

Intr-un bol adaugam branza de vaci, untul la temperatura camerei, ouale, zaharul vanilat si amestecam pana ce se omogenizeaza. Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt, framantam un...

Citeste continuarea

Biscuiti cu nutella

Postat de CameliaComan

Biscuiti cu nutella

Prima data trebuie sa formam bilute din nutella. Formam cu ajutorul unei lingurite, gramajoare din nutella si le punem pe hartie de copt. Le punem la congelator pentru 15 minute. Le scoatem si cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.06.2021, 15:06
Foarte bun! As servi o felie!
la 20.06.2021, 15:28
la 20.06.2021, 16:24
la 20.06.2021, 19:03
Foarte fain! Chiar azi am gasit si eu o reteta de genul asta
la 20.06.2021, 19:50

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking