Desert cozonac cu fructe confiate

Postat de AlexTeacher in Dulciuri
6 Apr 2017 | 1027 vizualizari

Astazi te voi invata sa pregatesti unul dintre cele mai indragite dulciuri de la noi: cozonacul. De aceasta data voi alege sa nu-l pregatesc cu stafide sau nuci asa cum se obisnuieste, ci voi incerca sa-ti deschid orizontul culinar si catre alte ingrediente ca fructele confiate, cardamonul si ghimbirul, care dupa parerea mea se preteaza de minune aici.

Ingrediente

Aluat:

  • 1 kg faina
  • 350 ml lapte
  • 200 ml lapte batut
  • 25 g drojdie proaspata
  • 3 galbenusri de ou
  • 250 g zahar tos
  • 1 pliculet de zahar vanilat
  • 4 linguri apa de trandafiri
  • 80 g unt topit
  • 80 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita coaja rasa de lime
  • 1/2 lingurita de sare

Umplutura:

  • 4 albusuri de ou
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita fresh de lamaie
  • 1 varf de cutit de sare
  • 1 lingurita cadramon macinat
  • 1/2 lingurita ghimbir macinat
  • 4 lingurite cacao
  • 350 g fructe confiate

Pentru uns:

  • 1 ou
  • putin sofran
  • cateva lingurite zahar
  • 4 linguri fulgi de migdale

Mod de preparare

Incalzeste putin cei 350 ml de lapte si dizolva drojdia in acesta. Adauga 2 linguri de faina peste si amesteca pana obtii o compozitie omogena. Pune aceasta maia intr-un castron incapator si las-o la caldura timp de 10 minute.

Cerne restul de faina, adauga sare pe deasupra si amesteca. Cu ajutorul unui mixer, bate cele 3 galbenusuri impreuna cu 250 g de zahar, apa de trandafiri, zaharul vanilat si coaja de lime. Cand compozitia a devenit una albicioasa, adauga si laptele batut, de preferat la temperatura camerei. Amesteca pana ce zaharul s-a dizolvat in totalitate.

Adauga maiaua din lapte, drojdie si putina faina in castronul cu faina cernuta si incorporeaz-o treptat.

Tot treptat adauga si compozitia lichida. Incepe sa framanti adaugand totodata uleiul si untul topit. Daca ti se pare foarte lipicios, adauga putina faina cat sa te ajute sa ai un inceput bun. Pune putina faina pe blatul de lucru si continua sa framanti aluatul timp de 30 de minute pana cand absolut tot uleiul si untul s-au incorporat. Acesta trebuie sa se desprinda de pe mana si sa ai mainile curate.

Presara putina faina pe deasupra si pe dedesupt ca sa nu se lipeasca de castron. Lasa-l sa creasca timp de o ora la caldura, acoperit cu un prosop.

Mai departe pregateste umplutura: bate albusurile cu un praf de sare si putina zeama de lamaie pentru a se intari mai bine. Cand s-a intarit, adauga 50 g de zahar. Amesteca ghimbirul ras, cardamonul si cele 4 lingurite de cacao si incorporeaza albusurile pana obtii o compozitie omogena.

Incalzeste cuptorul la 160-170 de grade. Dupa ce a crescut alautul, imparte-l in 4 pentru ca va trebui sa-l impletesti. Intinde fiecare bucata, unge-o cu cacao si pune fructe confiate pe deasupra. Ruleaza-le pe fiecare in parte si impleteste-le 2 cate 2. Tapeaza apoi 2 tavi cu unt si faina si pune cozonacii in ele. Lasa-i in tava sa mai creasca cca 15-20 de minute (cat sa depaseasca nivelul tavii).

Bate oul cu un tel. Zdrobeste sofranul si adauga-l peste. Amesteca bine si unge cozonacii. Presara fulgii de migdale si zaharul brun pe deasupra si pune-i in cuptor. Lasa-i la copt la 180 de grade timp de 45 de minute pana se rumenesc frumos deasupra. Scoate-i pe un tocator si lasa-i sa se raceasca acoperiti cu un prosop. Nu ii taia imediat pentru ca acestia se vor incruzi.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu fructe confiate" nu uita sa-i faci un review
Comentarii (9)
Retete similare

Desert cozonac cu nutella si fructe

Postat de sufletista

Intr-un bol, adaugam faina cernuta, facem o adancitura in mijloc, adaugam drojdia dizolvata in putin lapte caldut, o lingurita zahar, acoperim cu un prosop si lasam cca. 10 minute, pana ce apar...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.04.2017, 16:34
la 06.04.2017, 17:05
Interesanta reteta! Arata foarte bine!
la 06.04.2017, 17:44
la 06.04.2017, 17:46
Doamne, cate bunatati ai pus in acest preparat
la 06.04.2017, 17:54

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Scoala de gatit Bucataras
Dulciuri
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooking
Retete diabetici