Desert cozonac cu putina framantare cu nuca si cacao

Postat de Moni_alex in Dulciuri
15 Apr 2018 | 1967 vizualizari
Desert cozonac cu putina framantare cu nuca si cacao

Am vazut la multi Bucatarasi reteta fara framantare si am zis sa incerc si eu dar am framantat putin la final cand am incorporat untul in aluat. "Bunatati de Paste"

Ingrediente

Aluat

  • 2,2 kg faina
  • 8 oua
  • 4 galbenusuri
  • 500 g zahar
  • 2 cuburi de drojdie proaspata
  • 250 g unt
  • 700 ml lapte grasime 3.5%
  • o lingurita de sare
  • 2 lingurite coaja rasa de lamaie
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • putina esenta de vanilie

Umplutura

  • 10 linguri de cacao
  • 600 g nuca macinata
  • 10 linguri de zahar
  • 4 albusuri
  • 12 linguri lapte fierbinte
  • putina esenta de rom
  • 2 plicuri zahar vanilinat

Uns

  • galbenus
  • putin lapte
  • zahar pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Pentru inceput sfaramam drojdia si o amestecam cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar pana se dizolva.
Cernem faina si o punem intr-un vas mare.
Facem o gropita in mijloc, punem drojdia dizolvata, amestecam cu putina faina si lasam sa se dospeasca 10-15 minute.
Incalzim laptele pe foc, adaugam zaharul si amestecam pana se dizolva.
Ouale, galbenusurile si lingurita de sare le batem cu o furculita si le amestecam cu coaja de lamaie si de portocala.

Dupa ce a crescut maiaua, adaugam laptele cu zaharul, ouale si galbenusurile, esenta de vanilie si amestecam cu o lingura sau cu telul.

Topim untul si punem jumatate in compozitie, amestecam cu mana pana sunt incorporate toate ingredientele.
Cealalta jumatate de unt topit o incorporam putin cate putin si framantam putin pana se incorporeaza untul in aluat.

Acoperim vasul cu un prosop si lasam sa se dospeasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.
 
Umplutura: Amestecam nuca macinata cu laptele fierbinte si esenta de rom. Albusurile le batem spuma cu zaharul si zaharul vanilinat, adaugam cacao si le incorporam usor in nuca, cu ajutorul unei linguri de lemn.

Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in 8 bucati. Am facut 4 cozonaci din compozitie.

Luam 4 bucati, intindem fiecare bucata in forma dreptunghiulara, punem pe fiecare umplutura si o rulam. Procedam la fel si cu celelalte 3 bucati.

Luam cate 2 rulouri si le rasucim pentru a obtine un cozonac. Obtinem 2 cozonaci si ii asezam in 2 tavi tapetate cu hartie de copt.

Ii lasam sa creasca aproximativ 30 de minute, batem galbenusul cu putin lapte si ungem cozonacii cu o pensula. Presaram deasupra putin zahar.

Punem cozonacii in cuptorul in cuptorul preincalzit, 20 de minute la temperatura mai mare, apoi la foc potrivit  pana se rumenesc frumos. Eu i-am lasat cam 45-50 minute si spre final i-am acoperit cu hartie de copt sa nu se rumeneasca prea tare deasupra.

Cand sunt gata, ii scoatem din cuptor, ii ungem cu un amestec din apa, miere si putin ulei.

Ii scoatem din tavi si ii acoperim fierbinti cu un  prosop gros si ii lasam sa se raceasca.

Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci!


Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu putina framantare cu nuca si cacao" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu nuca si ciocolata

Postat de Constelatialeu

Prajitura cu nuca si ciocolata

Foile de blat: Am folosit o tava cu dimensiuni de 28/38 cm pe care am tapetat-o cu hartie de copt. Albusurile cu un praf d esare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa...

Citeste continuarea

Desert eclere

Postat de gicuta69

Desert eclere

Coji eclere : Punem intr-o craticioara pe foc apa, uleiul si sarea. Cand da in clocot mai lasam sa fiarba cateva secunde, luam cratita de pe foc si adaugam toata faina amestecand cu telul pana la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.04.2018, 12:47
la 15.04.2018, 13:09
Imi place combinatia umpluturii!
la 15.04.2018, 14:54
Bun!
la 15.04.2018, 15:23
la 15.04.2018, 16:02

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking