Desert cozonac cu untura in aluat

Postat de merisor67 in Prajituri
20 Apr 2020 | 8001 vizualizari
Desert cozonac cu untura in aluat

Atât de aerat și gustos a ieșit acest Cozonac cu untură în aluat și nuci cu ciocolată, că am trecut deja rețeta la favorite. Dacă tot am avut untură curată și bună de la Crăciun, topită și păstrată în borcane la loc răcoros și cum știam că mama mea folosea untură la rețetele de cozonaci, am zis să experimentez și eu de data aceasta. Nu avea cum să nu iasă delicios, deoarece toate aluaturile cu untură sunt reușite și bune.

Ingrediente

  • Pentru aluat( 2 cozonaci)
  • 1 kg făină
  • 5 gălbenușuri de ouă medii
  • 200 gr zahăr tos
  • 50 gr zahăr vanilat
  • 150 gr untură
  • 50 ml ulei
  • 3 linguri smântână
  • 500 ml lapte
  • 10 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de sare
  • 3 lingurițe esență de lămâie
  • 3 lingurițe esență de portocale
  • Pentru umplutură:
  • 250 gr nucă măcinată
  • 100 gr fulgi de ciocolată amăruie
  • 100 ml lapte
  • 5 albușuri
  • 100 gr zahăr
  • 3 lingurițe esență de rom
  • Pentru uns:
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță lapte

Mod de preparare

Ca la orice aluat de cozonac, toate ingredientele trebuie ținute la temperatura camerei, cam cu 1-2 ore înainte de a le folosi.

Făina se cerne de două ori pentru a o aera. La mijlocul făinii, unde facem o adâncitură, punem drojdia și o lingură de zahăr. Turnăm puțin lapte cald și amestecăm drojdia cu zahărul până la lichefiere, apoi acoperim vasul și așteptăm să se activeze drojdia.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare și peste unele și peste celelalte. Albușurile le lăsăm deoparte pentru umplutură.

Frecăm gălbenușurile bine cu sarea, pentru a le intensifica culoarea, apoi cu zahărul pe care îl măcinăm împreună cu zahărul vanilat. Adăugăm peste ele, untura, smântana și esențele.

Omogenizăm bine compoziția.

Când drojdia este activată și se formează bășicuțe, adăugăm din laptele cald și  din compoziția de gălbenușuri și le amestecăm pe toate cu făina de pe margini.

Frământăm aluatul pe care îl transferăm pe masa unsă cu ulei cald. Îl frământăm cu mâinile, de asemeni unse cu ulei, până când aluatul încorporează bine uleiul.

Îndiferent că folosesc mixerul pentru a frământa aluatul, eu la final îl mai frământ și cu mâinile, astfel îmi dau seama dacă mai este nevoie de făină, sau de grăsime.

Acoperim aluatul de cozonac cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la dospit, la loc cald, aproximativ o oră.

Între timp, pregătim umplutura pentru Cozonac cu untură în aluat și nuci cu ciocolată.

Măcinăm nuca aproape fin și o punem într-un bol. Turnăm peste ea laptele fierbinte și amestecăm intens pentru a se opări. Nuca opărită își va mări consistent volumul. O lăsăm să se tempereze până se dospește și aluatul, apoi o amestecăm cu fulgii de ciocolată amăruie și esența de rom.

Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă. Încorporăm această bezea în compoziția de nuci cu ciocolată.

Împărțim aluatul în două părți pe care le întindem pe masa unsă, în două foi de 5-6 mm grosime. Întindem peste ele compoziția de nuci cu ciocolată, le rulăm și le așezăm în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Eu un cozonac l-am rulat simplu, iar pe al doilea l-am împletit. Acoperim tăvile cu ștergare și lăsăm aluaturile să se mai dezvolte 40-45 de minute, sau până depășesc marginile tăvilor.

Între timp, pornim cuptorul la 170 de grade.

Amestecăm un ou cu 1/2 linguriță de lapte și ungem cozonacii cu acest amestec, folosind o pensulă.

Coacem cozonacii la 170 de grade pentru 50 de minute, sau chiar o oră.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu untura in aluat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert baigli cu nuca

Postat de MotanLaOale

Desert baigli cu nuca

Se pune drojdia cu 100 ml lapte cald si cu 2 linguri faina, se amesteca bine si se lasa la dospit. Zaharul si zaharul vanilat se amesteca cu galbenusurile, se freaca spuma si se adauga laptele...

Citeste continuarea

Desert cozonacul lui Sidy

Postat de mihaelar63

Desert cozonacul lui Sidy

 Drojdia sfaramata impreuna cu doua linguri de zahar si doua de faina se omogenizeaza  in lapte caldut .si se lasa pana incepe sa dospeasca frumos . Stafidele se pun la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.04.2020, 15:45
Este foarte pufos și cred că are un gust foarte bun...!
la 20.04.2020, 15:52
Ce fraged trebuie sa fie!
la 20.04.2020, 16:00
la 20.04.2020, 16:03
Foarte bun!
la 20.04.2020, 16:52
Arata delicios!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking