Desert cozonac fara framantare - varianta imbunatatita

Postat de violeta30 in Dulciuri
25 Dec 2018 | 4581 vizualizari
Desert cozonac fara framantare - varianta imbunatatita

Imi era frica sa fac cozonac, dar de cand am gasit reteta aceasta mi se pare usor sa fac cozonac. Ii multumesc lui Rocsi pentru inspiratie :*

Ingrediente

Coca

  • 1 kg faina
  • 3 oua
  • 2 galbenusuri
  • 280 gr zahar (daca iti place mai dulce poti adauga 300)
  • 25 gr drojdie proaspata (1 cub)
  • 3 linguri de smantana 25 % grasime
  • 150 gr unt
  • 350 ml lapte
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat

Umplutura

  • 400 gr nuca macinata
  • 4 linguri cacao
  • 1 lingura smantana 25 % grasime
  • 150 gr zahar
  • 2 albusuri
  • 6 linguri lapte
  • esenta vanilie
  • zahar vanilat
  • rahat cu fructe

Suplimentar

  • un ou pentru uns
  • mac pentru presarat deasupra cozonacului
  • nuca jumatati pentru ornat
  • miere

Mod de preparare

Toate ingredientele vor fi la temperatura camerei.

Pregatim aluatul.

Intr-un vas mare punem faina, iar in mijlocul ei facem o gropita. Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar pana devine lichida si amestecam cu 3-4 linguri lapte caldut, apoi vom pune in gropita facuta in faina si lasam sa dospeasca vreo 10 minute.

Ouale si galbenusurile le batem bine cu zaharul si zaharul vanilat, laptele il incalzim si il probam cu degetul sa nu fie prea fiert, in care vom topi untul si adaugam lamaia rasa. 

Pe marginea vasului vom pune un praf de sare si smantana. Peste faina punem ouale, apoi laptele si amestecam cu o lingura pana se incorporeaza bine toate. Framantam apoi cu mainile pana nu se mai lipeste coca de vas. Lasam deoparte cu o folie deasupra pana creste si isi dubleaza volumul.  Eu am mai luat de doua ori la framantat si am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (e bine sa iti ungi palmele cu ulei cand te apuci de framantat ca sa nu se lipseasca coca de maini).

Dupa ce a crescut bine, luam din coca si impartim in 3 bile (eu am avut tavi mici de cozonac, daca aveti tavi mai mari, impartiti in 2), apoi fiecare bila o impartim in doua si intindem pe o plansa sau pe masa 2 foi ovale peste care vom pune umplutura (albusurile se bat spuma cu zaharul, apoi punem cacao si nucile macinate, laptele, smantana, zaharul vanilat sau esenta de vanilie si amestecam bine pana se omogenizeaza toate ingredientele). Rahatul il taiem in fasii lungi si il punem peste umplutura. Rulam bine foile si facem sul, apoi ambele suluri le vom impleti si le vom pune in tavile tapetate cu hartie de copt.

Dupa ce am pus in fiecare tava cozonacii ii vom unge cu oul batut, apoi vom aseza sferturile de nuca, presaram mac si putin zahar tos si lasam la dospit pana isi mareste volumul.

Punem la cuptor cand sunt crescuti bine. Lasam sa se rumeneasca, dar nu trebuie lasati prea mult sa se arda. Cand ii scoatem, amestecam miere cu putina apa si ungem cozonacii ca sa aiba luciu, dar se pot lasa si fara (dupa dorinta).

Se scot din tava si se lasa la racit pe un fund de lemn. Se taie cand sunt reci.

Sunt minunati !

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac fara framantare - varianta imbunatatita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert tarta CorinutaClem......

Postat de Constelatialeu

Desert tarta CorinutaClem......

Crema : Pregatim prima data crema pentru ca trebuie sa se raceasca. Laptele cu coaja de lamaie le punem pe foc sa se incalzeasca. Intr-un castron de inox amestecam ouale, zaharul, amidonul si apoi...

Citeste continuarea

Fursecuri ''priconuci''

Postat de Constelatialeu

Fursecuri ''priconuci''

Scoatem albusurile d ela congelator si le lasam sa se dezghete, apoi le punem intr-un castron, adaugam un praf de sare si mixam bine pana obtinem o spuma tare. Adaugam zaharul, treptat, mixam bine...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.12.2018, 14:37
Felicitari! Foarte frumos ti-a iesit, se vede ca-i pufos
la 27.12.2018, 14:42
la 27.12.2018, 15:10
Ce rumen si bun e!
la 27.12.2018, 15:39
la 28.12.2018, 20:45
Mie mi se pare cel mai grozav cozonac si de cand am descoperit reteta, doar pe asta o fac! Ma bucur ca te-a incantat!

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking