Desert cozonac spirala, cu mac

Postat de RODIMUR in Dulciuri
18 Oct 2020 | 2937 vizualizari
Desert cozonac spirala, cu mac

Găsisem în urmă cu mai mult timp această rețetă pe un site moldovenesc și am tot amânat prepararea acestui cozonac, până zilele trecute. Am intervenit puțin în lista de ingrediente, în  prepararea și tratarea aluatului, iar acum, după ce a mai rămas cam jumătate din cantitatea inițială, pot spune că are un gust diferit față de cozonacul nostru tradițional și că este mai puțin dulce. În plus, are un aspect oarecum special, care mi-a plăcut de la bun început. Am păstrat denumirea lui inițială, deși am cam fost tentată să-i spun ”cozonac spiralat”... Din ingredientele de mai jos am făcut doi cozonaci, mai subțiri, pentru că n-am vrut să rămână cruzi, dată fiind cantitatea mică de drojdie.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 gălbenușuri
  • 1 ou
  • 150 ml de lapte
  • 2 linguri încărcate smântână
  • 5 grame de drojdie
  • 100 grame de zahăr tos
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 50 grame de unt
  • 500 grame de făină albă
  • făină pentru modelat
  • Pentru umplutură:
  • 50 grame de mac
  • 2 linguri de miere de albine
  • 1 lingură de apă
  • Pentru uns:
  • 2 linguri de miere de albine
  • 1 lingură de apă

Mod de preparare

Drojdia și oul se dizolvă în laptele cald.

Se amestecă gălbenușurile cu praful de sare, zahărul tos și cel vanilinat. Se adaugă smântâna și se amestecă până ce se dizolvă zahărul.

Se amestecă cele două compoziții și apoi se adaugă treptat făina. Se topește untul și se frământă cu el aluatul, până ce devine elastic și nelipicios, după care se acoperă cu un șervet și se lasă ”să se odihnească” cel puțin 30 de minute, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Între timp se dizolvă două linguri de miere într-o lingură de apă călduță.

Se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată și se împarte în două bucăți similare.

Dintr-o bucată de aluat se întinde o foaie dreptunghiulară, cu o grosime de 5-6 mm.

Se unge foaia cu mierea subțiată cu apă și apoi se presară o jumătate din cantitatea de mac. Se rulează foaia cu umplutura la interior și se taie de-a lungul, în două fâșii egale. Se împletesc lejer cele două fâșii în așa fel încât secțiunea cu umplutura să fie la vedere. Se sigilează capetele și se pune apoi cozonacul în tava în care s-a întins hârtie de copt, în prealabil.

Se procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat și apoi, după încă 10-15 minute de odihnă, se dă tava la cuptor, la temperatură medie.

Între timp se subțiază alte două linguri de miere cu apă și se lasă în așteptare.

Când cozonacii s-au rumenit, se scoate tava și se ung cu mierea subțiată cu apă, după care se dau din nou la cuptor, pentru 10-15 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac spirala, cu mac" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Napolitane cu alune macinate, biscuiti si dulce de leche

Postat de retetele_tinei

Napolitane cu alune macinate, biscuiti si dulce de leche

Zaharul se pune intr-o oala, iar peste el se pune laptele. Apoi, se pune1/2 de  lingurita de bicarbonat. Si la urma se pune1/2 de  lingurita de sare. Se amesteca si se lasa la...

Citeste continuarea

Reteta de preparare a papanasilor cu branza dulce-prajiti

Postat de mena29

Reteta de preparare a papanasilor cu branza dulce-prajiti

Reteta de preparare a papanasilor Intr-un bol mai mare am pus branza de vaci,zaharul,vanilia,ouale,sarea,praful de copt si 3 linguri cu faina cernuta.Am framantat bine aluatul.Am presarat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.10.2020, 21:34
Cred ca sunt , numai buni de rupt si mancati asa . Parca vad ce frumos se rup fasiile !!!
la 18.10.2020, 21:37
Sunt buni si cu mac, dsr cu nuca sunt geniali!
la 18.10.2020, 21:52
Mulțumesc frumos, Mihaela! Da, sunt tare buni...!
la 18.10.2020, 21:53
Buni, deocamdată m-am ținut de rețetă, dar sigur voi încerca și cu nucă...! Mulțumesc frumos pentru atenție!
la 18.10.2020, 21:54
buna, buna!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking