Ingrediente
- Pentru aluat:
- 2 gălbenușuri
- 1 ou
- 150 ml de lapte
- 2 linguri încărcate smântână
- 5 grame de drojdie
- 100 grame de zahăr tos
- 1 praf de sare extrafină
- 1 plic de zahăr vanilinat
- 50 grame de unt
- 500 grame de făină albă
- făină pentru modelat
- Pentru umplutură:
- 50 grame de mac
- 2 linguri de miere de albine
- 1 lingură de apă
- Pentru uns:
- 2 linguri de miere de albine
- 1 lingură de apă
Mod de preparare
Drojdia și oul se dizolvă în laptele cald.
Se amestecă gălbenușurile cu praful de sare, zahărul tos și cel vanilinat. Se adaugă smântâna și se amestecă până ce se dizolvă zahărul.
Se amestecă cele două compoziții și apoi se adaugă treptat făina. Se topește untul și se frământă cu el aluatul, până ce devine elastic și nelipicios, după care se acoperă cu un șervet și se lasă ”să se odihnească” cel puțin 30 de minute, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.
Între timp se dizolvă două linguri de miere într-o lingură de apă călduță.
Se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată și se împarte în două bucăți similare.
Dintr-o bucată de aluat se întinde o foaie dreptunghiulară, cu o grosime de 5-6 mm.
Se unge foaia cu mierea subțiată cu apă și apoi se presară o jumătate din cantitatea de mac. Se rulează foaia cu umplutura la interior și se taie de-a lungul, în două fâșii egale. Se împletesc lejer cele două fâșii în așa fel încât secțiunea cu umplutura să fie la vedere. Se sigilează capetele și se pune apoi cozonacul în tava în care s-a întins hârtie de copt, în prealabil.
Se procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat și apoi, după încă 10-15 minute de odihnă, se dă tava la cuptor, la temperatură medie.
Între timp se subțiază alte două linguri de miere cu apă și se lasă în așteptare.
Când cozonacii s-au rumenit, se scoate tava și se ung cu mierea subțiată cu apă, după care se dau din nou la cuptor, pentru 10-15 minute.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac spirala, cu mac" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
|