Desert cozonac traditional cu nuca si stafide

Postat de ctlina in Dulciuri
21 Dec 2019 | 2523 vizualizari
Desert cozonac traditional cu nuca si stafide

 "Bunatati pentru Craciun". Doamne ce buni au fost ! Aceasta reteta gasita pe site-ul Savori urbane este minunata. Umplutura am facut-o diferit, cum sunt obisnuita s-o fac. Mi-au iesit 2 cozonaci frumosi. Unul s-a terminat repede . Celalalt l-am taiat felii si le-am congelat cate 2. Impecabil, cand le veti scoate si lasa un pic sa se dezghete vor fi la fel de proaspete. Aveti aici o varianta cu rahat si ciocolata. https://www.blogulluicatalina.com/2019/04/cozonac-traditional-cu-nuca-si-stafide.html

Ingrediente

  • 540 g faina
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
  • 140 g zahar brun
  • 250 ml lapte cald
  • 1 lingura extract de vanilie
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 4 galbenusuri
  • 75 g unt topit
  • 5 g de sare
  • 1 lingura de ulei
  • 2 linguri de ulei pentru masa de lucru

Umplutura de nuca:

  • 250 g de nuci prajite si mixate
  • 2 linguri de cacao
  • 2 linguri de rom
  • 5 linguri de zahar brun
  • 3 albusuri de ou
  • 3 linguri de lapte
  • 30 g de stafide

In plus:

  • 1 galbenus de ou batut cu 1 lingura de lapte pentru uns cozonacii

Mod de preparare

Incalziti usor laptele si dizolvati zaharul si vanilia.

Puneti coaja rasa de portocale. Lasati sa se racoreasca – sa fie caldut, nu fierbinte!

Topiti untul la microunde si adaugati uleiul.

In bolul robotului sau intr-un castron puneti faina si faceti o adancitura in faina.

Puneti in adancitura drojdia faramitata impreuna cu 3-4 linguri din laptele dulce si aromat (caldut). Acoperiti drojdia cu putina faina si lasati sa actioneze timp 5 minute.

Incepeti sa framantati (la mana sau la robot), adaugati treptat galbenusurile frecate cu sare si untul amestecat cu uleiul.

Puneti treptat restul de lapte dulce si aromat.

Framantati in jur de 12 minute pana cand aluatul este neted si elastic. Va ramane lipicios.

Ungeti cu ulei  o tava si puneti in ea aluatul cu mainile unse.

Impaturiti aluatul de cateva ori si lasati la dospit 90 de minute (o ora si jumatate).

La mijlocul timpului (dupa 45 de minute) am mai impaturit o data aluatul.

Am pus aluatul intr-o punga de congelat si l- am pus in tava la frigider o noapte.

A 2a zi scoateti aluatul din frigider.

Pregatiti umplutura:

Puneti romul peste stafide si amestecati.

Puneti nucile 10 minute la cuptor la 160°C. Mixati-le fin.

Bateti albusurile spuma. Amestecati nuca macinata cu zaharul, ciocolata si stafidele.

Incorporati albusuruile si amestecati.

Puneti treptat laptele + sau - pana obtineti o consistenta cremoasa. Gustati verificati de zahar.

Faceti cozonacii:

Ungeti suprafata de lucru cu ulei si impartiti aluatul in 4 parti egale.

Degazati si etalati in dreptunghi fiecare parte. Puneti cate 1/4 din umplutura si rulati.

Veti obtine 4 rulouri.

Tresati rulourile cate 2 si formati 2 cozonaci.

Asezati-i pe hartie de copt si puneti-i cu tot cu hartia de copt in tavele de chec/cozonac.

Lasati-i sa creasca 1 ora.

Incalziti cuptorul la 180°C.

Ungeti cozonacii cu galbenusul amestecat cu lapte.

Dati la cuptorul incalzit timp de 20 de minute - puneti-i pe sina cea mai de jos.

Reduceti temperatura la 160°C, puneti o foaie de aluminium peste cozonaci (fixati-o cu scobitori) si lasati inca 20 de minute.

Scoateti-i si lasati-i sa se raceasca pe un grill.

Puteti decora cu zahar pudra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac traditional cu nuca si stafide" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Clafoutis cu cirese

Postat de comanligia

Clafoutis  cu cirese

Ciresele se spala si se curata de codite si de samburi,(le-am taiat pe jumatate)apoi se presara putin zahar si se lasa deoparte. Intr-un castron se amesteca bine ouale impreuna cu sarea,...

Citeste continuarea

Cornuri cu unt, nuci si miere

Postat de simona72

Cornuri cu unt, nuci si miere

Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in masina in ordinea scrisa mai sus. Am lasat aluatul la dospit la loc caldut pentru 20 minute. Am impartit aluatl in doua, am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.12.2019, 17:21
la 21.12.2019, 17:29
Adauga comentariu...
la 21.12.2019, 17:44
Cam bun draga mea, cam bun, dar s afie fierbinte....
la 21.12.2019, 18:13
la 21.12.2019, 18:45
Adauga comentariu...

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking