Desert cozonac varianta Roscata

Postat de Constelatialeu in Dulciuri
24 Dec 2017 | 3233 vizualizari
Desert cozonac varianta Roscata

I-am zis varianta ''Roscata'' pentru ca m-am inspirat de la Roxana Roscata, aia a lui Reisnaor, doar ca n-am respectat reteta 100% ca nu pot, ma tine-o scama de fiecare data......si eu si ea suntem romance, nu va luati dupa nume, deci  merge la concurs ''reteta romaneasca''.....:)))

Ingrediente

  • 1, 320 kg faina ( am folosit faina Gyermelyi)
  • 200 g zahar
  • 200 g osanza topita
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • sare
  • 500 ml lapte
  • 4 oua
  • coaja lamaie
  • coaja portocala
  • Umplutura
  • 2 albusuri
  • 100 g zahar farin
  • 2 linguri cacao
  • 300 g nuca macinata
  • 3-4 linguri lapte
  • stafide
  • rahat colorat
  • Pentru uns
  • 1 galbenus + 1 lingura lapte

Mod de preparare

Am cernut faina intr-un castron incapator, am presarat putina sare si am amestecat. Separat ne ocupam de maia,am amestecat drojdia uscata cu drojdia proaspata, am adaugat 1 lingura cu faina si cca 50 ml lapte caldut, am omogenizat si am lasat sa creasca cca 10 min. Restul de lapte caldut l-am amestecat cu zaharul si coaja de lamaie si portocala (am folosit pliculete de la Dr. Oetker cu coaja de lamaie si portocala). Am topit osanza (sa va explic cum sta treaba cu osanza, ca poate multi nu stiu, osanza e grasimea de pe burta porcului, se poate folosi in stare solida, se aduna de pe burta se lasa sa se raceasca apoi se curata de pieliti si s eda la masina de tocat, se foloseste pentru aluaturi foitaj sau varianta topita si tinuta in borcane, se foloseste la diverse, cornulete, cozonac). Facem o adancitura in mijlocul castronului, adaugam maiaua si incepem sa amestecam, turnam si laptele, putin cate putin, apoi adaugam osanza topita si omogenizam, la final adaugam si ouale batute bine, incepem sa framantam pana coca nu se mai lipeste de maine, am framantat mai  bine de 30 min. Apoi acoperim castronul cu un servet si lasam sa creasca, cca 2 ore. Dupa ce a crescut am impartit coca in 5 parti egale si am lasat sa mai creasca cca 10-15 min cat am pregatit eu umplutura.

Umplutura:

Am mixat albusurile cu zaharul pudra, am adaugat cacao si nuca si la final laptele (laptele l-am folosit sa mai subtieze umplutura era prea groasa si nu s eputea intinde). rahatul l-am taiat bucatele mai mici.

Asamblare:

Am intins fiecare bucata de coca, peste care am intins umplutura de nuca, am presarat stafide si apoi bucatele de rahat, am rulat si am avut grija sa inchid capetele bine s anu iasa umplutura, Am impletit doua cate doua  sulurile formate, pe al cincilea l-am rulat formand un melc si l-am asezat intr-o forma mica de tort. Am asezat cozonacii formati in tavile tapetate cu hartie de copt i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte, i-am mai lasat cca 20 min sa creasca. Am bagat formale la cuptorul preincalzit la 180 grade, se coc 40-45 min., aici e treaba discutabila, ca fiecare-si cunoaste cuptorul si stie cam cat sa-i lase la copt, cand incep sa se rumeneasca si trec testul scobitorii sunt gata. ii scoatem din forme si ii acoperim cu un servet. E stiut, eu rup din cozonacul cald si mananc, am mancat cam jumatate dintr-un cozonac, pentru ca atunci imi place cel mai mult.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac varianta Roscata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort cu ciocolata si capsune

Postat de sufletista

Tort cu ciocolata si capsune

Blat - intr-un vas cernem faina,cacao,adaugam zaharul praful de copt, sarea, amestecam pana ce se omogenizeaza. In alt vas amestecam ouale, uleiul, laptele si esenta de vanilie. Adaugam...

Citeste continuarea

Desert tiramisu reteta cu dulceata de dovleac si jeleu de cafea

Postat de panacris

Desert tiramisu reteta cu dulceata de dovleac si jeleu de cafea

Tiramisu reţetă originală Din cele 100 g de cafea boabe, se păstrează cca. 5-6  boabe ptr decor, apoi restul se macină fin. Se face o cafea tare pentru însiroparea...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.12.2017, 20:08
Bun cozonac! Merge bine cu o cana cu lapte!
la 24.12.2017, 20:11
Frumos a iesit!
la 24.12.2017, 20:49
Ce dolofani Frumosi!
la 24.12.2017, 21:20
Frumos!
la 24.12.2017, 23:24
bun bun

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking