Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat

Postat de mirela0911 in Dulciuri
12 Ian 2020 | 3367 vizualizari
Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat

Aveam in plan sa fac cozonaci de Craciun si cand am vazut reteta acestora la Merisor am hotarat sa-i prepar cu aluat oparit. Nu a fost deloc rea alegerea, au iesit niste cozonaci extrem de buni, pufosi si cel mai important, cu umplutura multa asa cum ne place noua. Multumesc, Merisor, pentru inspiratie! :-* "Bunatati pentru Craciun"

Ingrediente

Pt. aluat:

  • 2 kg faina alba superioara de cozonac
  • 1 lgt sare
  • 50 g drojdie proaspata
  • 3 oua mari + 2 galbenusuri
  • 300 g zahar tos
  • 800 ml lapte
  • 200 g unt
  • 50 ml ulei
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 galbenus de ou + 1 lg lapte pt uns
  • 3 lgt zahar brun

Pt. umpluturi:

  • 250 g nuca macinata
  • 100 g zahar
  • 150 ml lapte
  • esenta de rom dupa gust
  • 250 g mac macinat
  • 120 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • rahat colorat taiat in cubulete mici
  • 3 albusuri
  • 3 lg zahar

Mod de preparare

Se incalzesc 150 ml lapte si se pune 1 lg faina, 1 lgt zahar si drojdia. Se amesteca bine apoi se acopera si se lasa sa se activeze.

Intr-un bol se cerne faina si se face o adancitura in mijloc. Restul de lapte se pune pe foc impreuna cu sarea, zaharul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine si se aduce la punctul de fierbere. Se toarna tot laptele in fir subtire peste faina, amestecand cu o lingura pana se obtine o compozitie putin mai groasa decat smantana. Se lasa sa se tempereze.

Intre timp se pune untul impreuna cu uleiul la topit. Se lasa deoparte pentru a se raci usor. Ouale si galbenusurile se bat bine ca la paparaie. Dupa ce s-a temperat aluatul, se toarna maiaua si ouale si se amesteca. La final se toarna untul topit si racit si se framanta. Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta pana se omnogenizeaza compozitia si nu se mai lipeste de maini.

Se unge bolul cu ulei si se pune inapoi aluatul. Se acopera cu folie alimentara si se pune intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, pana isi dubleaza volumul. 

Umpluturile: Intr-o cratita se pune nuca macinata si zaharul. Se toarna laptele si se pune pe foc mic. Se pune pe foc si se amesteca pana devine pastoasa compozitia. Se adauga esenta de rom dupa gust, se mai amesteca putin apoi se da deoparte pentru a se raci.

Macul se macina si se pune intr-o cratita impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si laptele. Se lasa sa fiarba pana devine pastoasa. Se pune deoparte si se lasa sa se raceasca.

Rahatul cat mai colorat se taie cubulete si se pune deoparte.

Cele 3 albusuri se mixeaza bine cu un praf desare si cu cele 3 lg de zahar pana se obtine o spuma tare. Se imparte in 3 parti egale. O parte se amesteca cu crema de nuca, o parte cu crema de mac iar cea de a treia parte se pastreaza pentru cozonacul cu rahat. 

Dupa ce a dospit aluatul, se rupe o bucata din el (trebuie sa il imaprtim in 6 bucati aproximativ egale) si se intinde pe masa de lucru unsa cu putin ulei, in forma dreptunghiulara, lungimea sa fie putin mai mare decat cea a tavii. Se unge cu jumatate din cantitatea de nuca apoi se ruleaza cat mai strans pe lungime. Se lasa deoparte.

Se rupe o alta bucata de aluat care se intinde la fel si se unge cu restul de nuca. Se iau cele doua suluri si se rasucesc intre ele. Se asaza cu grija in tava tapetata cu hartie de copt.

La fel se procedeaza si cu umplutura de mac. Se pregatesc 2 suluri care se vor rasuci intre ele apoi se asaza intr-o alta tava.

Se intinde o alta bucata de aluat si se unge cu spuma de albusuri. Se asaza rahatul peste aluat apoi se ruleaza strans. La fel se procedeaza cu cealalta parte si se rasucesc intre ele. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt.

Se pun la loc caldut si se lasa sa mai dospeasca 15 minute. Se bate galbenusurl bine cu 1 lg de lapte apoi se ung bine cozonacii. Se presara deasupra cate 1 lgt de zahar brun.

Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 45-50 de minute pana sunt bine rumeniti si facuti. Se pot verifica cu ajutorul unui cutit. Se introduce lama cutitului in mijlocul cozonacului si daca iese curat inseamna ca este copt.

Se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se lasa jumatate de ora.

Pofta buna! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Retete similare

Cozonacei cu rahat si ciocolata

Postat de Constelatialeu

Cozonacei cu rahat si ciocolata

Mai intai avem grija ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, deci le punem in bucatarie de seara. Intr-un castron incapator cernem faina, facem in mijloc o gropita unde punem drojdia...

Citeste continuarea

Spirale cu ciocolata

Postat de timea

Spirale cu ciocolata

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.  Intr-o cana punem drojdia uscata, o lingurita de zahar si 2 lingurite de faina si le amestecam adaugand 100 ml de lapte caldut...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.01.2020, 17:10
Ce bine arata !!!!
la 12.01.2020, 17:31
Arata bine!
la 12.01.2020, 17:32
Big like!
la 12.01.2020, 17:40
Foarte faini ți-au ieșit și ce aerat se vede aluatul!
la 12.01.2020, 18:06
Super buni au fost! Multumesc, Merisor, pentru inspiratie1

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking