Desert crema caramel din albusuri, cu fructe confiate

Postat de RODIMUR in Dulciuri
21 Iun 2021 | 1873 vizualizari
Desert crema caramel din albusuri, cu fructe confiate

Acest fel de cremă caramel mi se pare cea mai bună, mai ușoară, mai rapidă și mai rentabilă formă de utilizare a albușurilor care ne rămân de la prepararea maionezelor, sau a altor preparate în care folosim doar gălbenușuri. Am mai făcut acest gen de cremă caramel și de data aceasta m-am gândit să includ fructe confiate printre ingrediente, nu doar pentru aspect, cât mai ales pentru gustul foarte aromat pe care-l dau bucățelele de coajă de portocală, mango, kiwi, lămâie, stafide... Așa se face că destul de repede a ieșit un desert foarte bun, ușor și aromat.

Ingrediente

  • Pentru caramel:
  • 100 grame de zahăr tos
  • 50 ml de apă
  • Pentru spuma de albușuri:
  • 6 albușuri
  • 1 praf de sare extrafină
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 125 grame de zahăr tos
  • 2 linguri încărcate de amidon alimentar
  • 100 grame de fructe confiate
  • Pentru decor: (opțional)
  • fructe confiate
  • ornamente decor

Mod de preparare

Pentru caramel se pune zahărul tos într-o cratiță, se adaugă apa și se dă la foc mic, până ce siropul scade, devine brun deschis și se îngroașă. Atunci se ia cratița de pe foc și se tapetează cu caramel de jur împrejur. După ce caramelul a ”îmbrăcat” toată cratița, de jur împrejur se lasă la răcit.

Cât timp se răcorește caramelul, se mixează albușurile cu un praf de sare și după ce a luat volum se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, puțin câte puțin până ce rezultă o compoziție de bezea, bine legată și lucioasă. Atunci se adaugă treptat cele două linguri de amidon alimentar și se continuă mixarea, până la omogenizare. 

Pentru decor, se pot pune fructe confiate la baza cratiței în care caramelul s-a întărit deja, după care se pun cu grijă straturi de spumă de albușuri, netezite cu paleta, ca să nu rămână goluri de aer. Între straturi se pun fructe confiate, mărunțite, eventual, dacă sunt prea mari.

Cratița cu spuma de albușuri și fructe confiate se pune în alta, mai mare, cu apă clocotită și se dă la cuptor, la temperatură medie, pentru aproximativ 30-35 de minute, până ce crema caramel crește și se rumenește frumos. Atunci se oprește focul de la cuptor și crema se lasă acolo încă 15-20 de minute, pentru acomodarea cu scăderea temperaturii.

După acest interval de timp, se scot cele două cratițe din cuptor, se renunță la cea cu apă clocotită, iar cealaltă, în care se află crema caramel se va lăsa la răcit. Crema se va lăsa ușor și apoi, cu lama subțire și umezită a unui cuțit, se va desprinde de cratiță, de jur împrejur. Când crema caramel s-a desprins astfel cu grijă, se pune un platou peste cratiță și se răstoarnă ușor.

Cine dorește, mai poate decora crema cu fructe confiate sau alte ornamente decor. Se servește după ce s-a răcit și a stat cel puțin 15-20 minute la frigider.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert crema caramel din albusuri, cu fructe confiate" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Gelatina de cocos

Postat de xana

Gelatina de cocos

Gelatina se pune in apa sa se inmoaie.  Laptele de cocos, frisca, laptele condensat si cele 2 linguri de fulgi de cocos se pun pe foc si cand incep sa dea in clocot le dam deoparte si le...

Citeste continuarea

Desert pasca traditionala

Postat de MotanLaOale

Desert pasca traditionala

Branza se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si stafidele. Din aluat se intinde o foaie subtire si se pune intr-o tava rotunda cu pereti detasabili tapetata cu hartie de copt....

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.06.2021, 19:04
Foarte faina ideea!
la 21.06.2021, 19:11
Mulțumesc, Madi! Mi se pare cea mai bună idee de aplicat când este vorba de... albușuri!
la 21.06.2021, 19:36
la 21.06.2021, 20:20
original
la 21.06.2021, 23:04
Interesantă rețeta!

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking