Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni

Postat de RODIMUR in Prajituri
27 Sep 2017 | 2643 vizualizari
Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni

O rețetă pe care n-am mai pus-o în aplicare de mai mult de 30 de ani (deși ne place) și pe care mi-o tot propuneam s-o fac. Acum a venit momentul, când toate-mi sunt la îndemână și când am ales să mă folosesc de INGREDIENTUL SECRET - DULCEAȚA! Îmi convine acest ingredient, pentru că fac în fiecare an tot felul de dulcețuri. Dacă odinioară dulceața era servită cu un pahar de apă, musafirilor (sau celor din casă) acum o folosim ca element de decor sau de gust, la prăjituri, torturi, înghețate, creme... Așa cum am folosit-o și eu acum, la crema de zahăr ars/ de caramel.

Ingrediente

  • 1 litru de lapte dulce
  • 8 ouă
  • 7 linguri de zahăr tos
  • 1/2 sticluță de esență de vanilie
  • 1 lingură de amidon alimentar (facultativ)
  • 4 linguri cu vârf de zahăr (pentru ars/făcut caramel)
  • Pentru decor
  • căpșuni din dulceață
  • frunze verzi

Mod de preparare

Zahărul (cele 7 linguri) se fierbe cu laptele până se topește, se adaugă esența de vanilie, se amestecă bine pentru uniformizare și apoi se lasă la răcit.

Într-o cratiță, mai degrabă largă, decât înaltă, se pun cele 4 linguri de zahăr. Se dă cratița la foc mic, să se topească zahărul, dar aveți grijă să nu se ardă, ci doar să se caramelizeze. Pentru aceasta, agitați ușor cratița și tapetați pereții ei cu zahărul caramelizat, până la înălțimea la care va ajunge laptele. După această operațiune, luați cratița de pe foc și lăsați-o la răcit. Veți auzi cum pocnește zahărul caramelizat, odată răcit.

Mixați bine cele 8 ouă, adăugați amidonul, apoi laptele răcit și omogenizați compoziția.

Turnați această compoziție în cratița cu zahărul caramelizat, după care puneți-o într-un vas mai mare, cu apă, la bain-marie. Introduceți vasele în cuptor, la foc mediu și lăsați-le acolo până ce compoziția se leagă bine. Această operațiune poate dura chiar și 90 de minute. Înainte de a opri focul, întețiți-l pentru câteva minute, după care opriți-l și lăsați vasele în cuptor, fără să-l mai deschideți, pentru ca toată căldura acumulată să poată rumeni crema.

Lăsați vasele în cuptor până la răcirea completă a preparatului. A doua zi, răsturnați pe un platou crema de caramel și ornați-o cu căpșuni din dulceață și frunze verzi. Fiecare porție va avea câte o căpșună. Se poate folosi și siropul din dulceață, pentru un plus de savoare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert prajitura Deliciu cu caramel

Postat de merisor67

Desert prajitura Deliciu cu caramel

Caramel : Intr-un vas cu pereti dubli punem cele 200 gr zahar la caramelizat, amestecand cu o paleta sa nu se arda si sa se caramelizeze uniform. Cand zaharul este complet diluat, adaugam 400 ml...

Citeste continuarea

Desert prajitura Tosca

Postat de Oana

Desert prajitura Tosca

Pregateste mai intai crema pentru ca trebuie lasata la racit. Pune laptele la fiert intr-o craticioara cu fund dublu, impreuna cu pastaia de vanilie crestata, plus semintele dinauntru....

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.09.2017, 16:33
la 27.09.2017, 16:41
Ce-mi place mie crema caramel !!!
la 27.09.2017, 17:12
la 27.09.2017, 18:05
foarte buna
la 27.09.2017, 18:14
Chiar gustoasa. Nu am mai facut de ceva vreme, de fapt cred ca o singura data am facut si atunci...am uitat sa pun zahar in compozitie )))

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking