Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni

Postat de RODIMUR in Prajituri
27 Sep 2017 | 2651 vizualizari
Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni

O rețetă pe care n-am mai pus-o în aplicare de mai mult de 30 de ani (deși ne place) și pe care mi-o tot propuneam s-o fac. Acum a venit momentul, când toate-mi sunt la îndemână și când am ales să mă folosesc de INGREDIENTUL SECRET - DULCEAȚA! Îmi convine acest ingredient, pentru că fac în fiecare an tot felul de dulcețuri. Dacă odinioară dulceața era servită cu un pahar de apă, musafirilor (sau celor din casă) acum o folosim ca element de decor sau de gust, la prăjituri, torturi, înghețate, creme... Așa cum am folosit-o și eu acum, la crema de zahăr ars/ de caramel.

Ingrediente

  • 1 litru de lapte dulce
  • 8 ouă
  • 7 linguri de zahăr tos
  • 1/2 sticluță de esență de vanilie
  • 1 lingură de amidon alimentar (facultativ)
  • 4 linguri cu vârf de zahăr (pentru ars/făcut caramel)
  • Pentru decor
  • căpșuni din dulceață
  • frunze verzi

Mod de preparare

Zahărul (cele 7 linguri) se fierbe cu laptele până se topește, se adaugă esența de vanilie, se amestecă bine pentru uniformizare și apoi se lasă la răcit.

Într-o cratiță, mai degrabă largă, decât înaltă, se pun cele 4 linguri de zahăr. Se dă cratița la foc mic, să se topească zahărul, dar aveți grijă să nu se ardă, ci doar să se caramelizeze. Pentru aceasta, agitați ușor cratița și tapetați pereții ei cu zahărul caramelizat, până la înălțimea la care va ajunge laptele. După această operațiune, luați cratița de pe foc și lăsați-o la răcit. Veți auzi cum pocnește zahărul caramelizat, odată răcit.

Mixați bine cele 8 ouă, adăugați amidonul, apoi laptele răcit și omogenizați compoziția.

Turnați această compoziție în cratița cu zahărul caramelizat, după care puneți-o într-un vas mai mare, cu apă, la bain-marie. Introduceți vasele în cuptor, la foc mediu și lăsați-le acolo până ce compoziția se leagă bine. Această operațiune poate dura chiar și 90 de minute. Înainte de a opri focul, întețiți-l pentru câteva minute, după care opriți-l și lăsați vasele în cuptor, fără să-l mai deschideți, pentru ca toată căldura acumulată să poată rumeni crema.

Lăsați vasele în cuptor până la răcirea completă a preparatului. A doua zi, răsturnați pe un platou crema de caramel și ornați-o cu căpșuni din dulceață și frunze verzi. Fiecare porție va avea câte o căpșună. Se poate folosi și siropul din dulceață, pentru un plus de savoare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Tarta cu migdale si crema de nectarine

Postat de RuxyRux

Tarta cu migdale si crema de nectarine

Preparam blatul : Amestecam untul moale cu faina, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, amestecam bine, adaugam si oul batut cu apa rece si la sfarsit migdalele macinate. Facem un aluat pe...

Citeste continuarea

Prajitura cu doua creme, visine si banane

Postat de mirela0911

Prajitura cu doua creme, visine si banane

Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul pe rand si se bate pana ce acesta se topeste. Se adauga apa rece si se bate din nou. Galbenusurile se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.09.2017, 16:33
la 27.09.2017, 16:41
Ce-mi place mie crema caramel !!!
la 27.09.2017, 17:12
la 27.09.2017, 18:05
foarte buna
la 27.09.2017, 18:14
Chiar gustoasa. Nu am mai facut de ceva vreme, de fapt cred ca o singura data am facut si atunci...am uitat sa pun zahar in compozitie )))

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking